Osteoporoza apare atunci cand oasele pierd minerale, cum ar fi calciul,

Oasele persoanelor cu osteoporoza sunt subtiri si foarte fragile. “Osteo” provine din cuvantul grec “osteon”, care inseamna “os”, iar “poroza” provine din cuvantul grec “poros”, care inseamna “gaura, pasaj”. Conform dictionarului medical Medilexicon, osteoporoza este o “reducere cantitativa a masei osoase sau atrofia tesutului scheletic; o tulburare corelata cu varsta individului, caracterizata de scaderea masei osoase si deteriorarea microarhitectonicii tesutului osos, determinand o susceptibilitate crescuta la fracturi”.

Aproximativ 3 milioane de persoane din Marea Britanie sufera de osteoporoza, inregistrandu-se anual in jur de 230.000 de fracturi, potrivit datelor emise de Serviciul National de Sanatate (NHS).

Osteoporoza este un pericol public de sanatate pentru un numar estimativ de 44 milioane de persoane din SUA, dintre care 55% au varsta peste 50 ani, conform Fundatiei Nationale pentru Osteoporoza (NOF). NOF a declarat ca 10 milioane dintre aceste persoane sufera de osteoporoza, in timp ce 34 milioane de persoane au o masa osoasa scazuta, ceea ce ii incadreaza in categoria de risc ridicat pentru imbolnavirea de osteoporoza. Din moment ce durata medie de viata este mai ridicata, iar tot mai multe persoane au un stil de viata sedentar, se asteapta ca incidenta osteoporozei sa fie in crestere. Acest studiu semnaleaza ca firmele de asigurare si agentiile de finantare nu iau suficient in considerare aceasta evolutie in planificarile lor financiare.

Daca osteoporoza nu este prevenita sau nu este tratata, ea poate evolua asimptomatic pana la producerea unei fracturi osoase – cel mai probabil o fractura de sold, vertrebrala sau la nivelul incheieturilor mainilor. O fractura de sold necesita intotdeauna spitalizare si interventie chirurgicala majora. De obicei, aceste fracturi duc la dizabilitate semnificativa si uneori deces, daca nu sunt tratate. Fracturile vertebrale pot duce la scaderea in inaltime, dureri severe de spate si deformarea coloanei vertebrale.

Oamenii de stiinta germani au elucidat un mecanism molecular care regleaza echilibrul dintre formarea osoasa si resorbtia osoasa. Acestia au putut demonstra ca doua forme diferite ale unei gene reglatoare – o izoforma scurta si o izoforma lunga – determina acest proces. Osteoporoza este o afectiune care provoaca fragilitatea oaselor, determinand un risc mai mare de fracturi (ruperi sau fisuri) decat in cazul oaselor sanatoase.

Osteoporoza apare atunci cand oasele pierd minerale, cum ar fi calciul, cu o viteza mai mare decat viteza cu care corpul le poate inlocui; astfel are loc o scadere a grosimii oaselor (scaderea masei osoase sau a densitatii osoase). Ca rezultat, oasele devin mai subtiri si mai putin dense, astfel incat cea mai mica lovire sau accident minor poate provoca fracturi cu consecinte grave. Acestea se mai numesc fracturi in urma unor traumatisme minore sau fracturi de fragilitate.

Orice os poate fi afectat de osteoporoza, insa cel mai frecvent sunt afectate oasele soldului, coloana vertebrala, incheieturile mainilor, coaste, pelvis sau partea superioara a bratului. De obicei, osteoporoza evolueaza asimptomatic pana cand nu are loc fracturarea unui os – de aceea osteoporoza mai este numita si “boala tacuta”.

Fracturile osteoporotice pot duce la modificarea posturii corporale (de exemplu: incovoierea spatelui sau formarea unei cifoze), slabirea musculaturii, scaderea in inaltime, deformarea coloanei vertebrale. Fracturile pot provoca durere cronica, dizabilitate, lipsa de independenta si chiar decesul prematur. La fiecare 5-6 minute, in spitalele din Australia este internata o persoana cu fractura osteoporotica. Acest interval este asteptat sa ajunga la 3-4 minute pana in anul 2021, pe masura ce populatia imbatraneste, iar numarul de fracturi osteoporotice creste. Aproximativ 50% din persoanele care au o fractura osteoporotica va mai suferi inca o fractura, iar riscul de fracturi creste cu fiecare noua fractura; acest fenomen se numeste efect de cascada.

Efectul de cascada inseamna ca femeile care au suferit o fractura vertebrala prezinta un risc de 4 ori mai mare de a suferi o noua fractura in urmatorul an, comparativ cu femeile care nu au suferit niciodata o fractura osteoporotica. Persoanele care au suferit 2 sau mai multe fracturi osteoporotice prezinta un risc de 9 ori mai mare de fracturi noi, ridicandu-se pana la de 11 ori mai mare la persoanele care au suferit 3 sau mai multe fracturi.

In Romania, se considera ca 1 din 2 femei si 1 din 3 barbati cu varsta peste 60 ani vor suferi o fractura osteoporotica.

Aproximativ 65% din cazurile de fracturi vertebrale nu sunt identificate si tratate, desi majoritatea lor produc dureri si un anumit grad de dizabilitate fizica. De obicei, persoanele cred ca simptomele fracturilor vertebrale – durerile de spate, scaderea in inaltime, deformarea coloanei vertebrale – sunt datorate varstei inaintate. Totusi, majoritatea fracturilor osteoporotice pot fi prevenite, sau cel putin riscul aparitiei de noi fracturi poate fi redus semnificativ. Pentru a opri acest efect de cascada, este esential ca fracturile osteoporotice sa fie depistate si tratate cat mai repede posibil.