Hemoroizii externi pot aparea ca urmare a cresterii presiunii exercitate asupra venelor hemoroidale externe. Cand aceste vene localizate in jurul anusului sunt umflate si inflamate, pot aparea simptome cum ar fi prurit in zona anala, sangerari si dureri.

Exista o serie de factori de risc care duc la aparitia unor astfel de simptome. De exemplu, sarcina, obezitatea si ciroza hepatica sunt cateva din cauzele care pot conduce la cresterea presiunii in venele hemoroidale externe.

Optiunile de tratament includ modificari ale dietei alimentare, modalitati de reglare a tranzitului intestinal sau interventia chirurgicala. Termenul de hemoroizi se refera la situatia in care venele localizate anal si in regiunea inferioara a rectului sunt umflate si inflamate.

Venele localizate anorectal sunt reprezentate de venele hemoroidale interne si venele hemoroidale externe. Dupa cum sugereaza si numele, hemoroizii externi afecteaza venele hemoroidale externe.

Factori de risc implicati in aparitia hemoroizilor externi:

Exista o serie de factori care pot determina cresterea presiunii in venele hemoroidale externe. Acesti factori includ:

  • fortarea in timpul scaunului (fortarea la defecatie) sau factori care pot influenta negativ tranzitul intestinal, cum ar fi statul in sezut pentru perioade indelungate;
  • sarcina;
  • varsta inaintata;
  • constipatia cronica sau diareea;
  • ciroza;
  • obezitatea;
  • dieta bogata in grasimi si saraca in fibre.

Simptomele hemoroizilor externi:

Spre deosebire de hemoroizii interni, care de obicei nu sunt durerosi, hemoroizii externi pot fi foarte durerosi. In cazul hemoroizilor externi, simptomele includ sangerari si prurit in zona anala. Aceste simptome pot fi cauzate de fortarea in timpul scaunului, frecarea sau curatarea (igiena excesiva) in zona anala. Secretiile anale pot cauza de asemenea prurit. Un alt simptom al hemoroizilor externi poate fi prezenta unei umflaturi (proeminenta, nodul) dureroase, ca rezultat al formarii unui cheag de sange. Aceasta conditie poarta numele de hemoroid extern trombozat.

De retinut ca nu toate cazurile de hemoroizi externi prezinta simptome.

Stabilirea unui diagnostic pozitiv:

Pentru a diagnostica hemoroizii externi, medicul va pune pacientului o serie de intrebari (cunoscut sub numele de anamneza), dupa care se va efectua un consult fizic. De asemenea, medicul mai poate solicita efectuarea de teste suplimentare. In cazurile in care exista o sangerare rectala sau sange in scaun, o evaluare completa si stabilirea unui diagnostic corect de catre medic sunt foarte importante. Sangerarea poate fi de asemenea un simptom al altor boli de natura digestiva, inclusiv cancerul de colon sau cancerul rectal.

Tratarea hemoroizilor externi:

In cele mai multe cazuri, tratarea hemoroizilor externi se bazeaza pe:

  • ameliorarea simptomelor;
  • scaderea presiunii exercitate asupra venelor hemoroidale prin cresterea consumului de fibre si lichide;
  • reglarea tranzitului intestinal.

Modalitatile specifice de tratament pot include:

  • aplicarea de comprese cu gheata;
  • bai de sezut calde de cateva ori pe zi;
  • cresterea consumului de fibre si lichide;
  • laxative;
  • medicamente fara prescriptie medicala pentru ameliorarea pruritului si inflamatiei.

Hemoroizii externi trombozati pot fi foarte durerosi, de aceea se pot prescrie medicamente pentru durere si antiinflamatoare. In majoritatea cazurilor simptomele se imbunatatesc dupa cateva zile, cu o durata de aproximativ cinci zile in cazul hemoroizilor externi trombozati. Daca este necesar, se poate apela la interventia chirurgicala in cazul hemoroizilor trombozati.

Prevenirea hemoroizilor externi:

Cele mai bune metode de prevenire a aparitiei hemoroizilor externi sunt mentinerea unei consistente normale a scaunului, pentru evitarea fortarii si scaderea presiunii la defecatie, eliminarea scaunului cat mai repede dupa aparitia senzatiei de defecatie. Exercitiile fizice, inclusiv mersul pe jos, si o dieta bogata in fibre conduc la o consistenta normala a scaunului, ceea ce conduce la reducerea constipatiei si a efortului la defecatie.

Cateva poze cu hemoroizi puteti vedea aici.