Ce este cancerul anal?

Mult timp cancerul canalului anal (cancerul rectal) nu se considera o patologie separata, ci era o forma a cancerului de rect. Termenul de canal anal a fost introdus la Paris in 1955, odata cu adoptarea noii nomenclaturi anatomice – Paris Nomina Anatomica (PNA). A fost stabilita limita intre rect si canalul anal, ea fiind linia anorectala (linia dentata). In acest fel canalul anal anatomic se afla intre linia dentata proximal si linia anocutanata distal. In practica, la tuseul rectal, canalul anal este mai lung si include si zona de epiteliu cilindric de tranzitie ce se afla mai sus de linia dentata, asa numitul canal anal chirurgical. Canalul anal chirurgical si este zona de localizare predilecta a cancerului de canal anal. Tumorile ce se situeaza distal de linia anocutanata se clasifica ca tumori ale tegumentului perianal.

Anatomie patologica cancer anal:

Din cauza prezentei mai multor tipuri de epiteliu in structura canalului anal (plat polistratificat, epiteliu de tranzitie, epiteliu cilindric al rectului si epiteliu glandular al glandelor anale) se intalnesc mai multe tipuri de tumori (epidermoide, mucoepidermoide, adenocarcinoame). Cel mai des intalnite tumori ale canalului anal si regiunii perinale sunt tumorile epidermoide. Se intalnesc mai des la persoanele trecute de 50 de ani, mai des la femei.

Tablou clinic cancer anal:

Simptomele sunt prezente chiar si in stadiile incipiente de boala. Acuze cum ar fi:

  • durerea in timpul scaunului sau dupa defecatie;
  • sangerari;
  • senzatia de corp strain in canalul anal sau perianal;
  • prurit perianal ( mancarimi);
  • senzatie de scaun neterminat;

sunt prezente aproape constant, chiar de la debutul bolii. Clinica manifestata precoce se explica prin prezenta inervatiei bogate a canalului anal. Durerea se intensifica pe parcurs din cauza cresterii formatiunii tumorale. Invazia tumorala in sfincter duce la distrugerea lui si aparitia incontenentei anale. Invazia in peretele posterior al vaginului duce la aparitia fistulelor rectovaginale. La barbati invazia in prostata si uretra cauzeaza disuria.

Simptome cancer anal

Simptomatologia cancerului canalului anal nu este specifica si des este interpretata ca si manifestare a patologiei benigne a canalului anal. Durerea in timpul scaunului sau dupa defecatie. Chiar daca canalul anal este usor de explorat la tuseul rectal, iar zona perianala este vizibila la o simpla inspectie des diagnosticul corect nu se pune de la prima vizita la doctor (dupa unii autori de la 30 pana la 70% din cazuri) ceea ce duce nu numai la intarzierea tratamentului adecvat dar chiar si la administrarea tratamentelor si procedurilor contraindicate, in caz de cancer de canal anal (bai calde, proceduri fizioterapeutice, tratament al bolii hemoroidale).

In toate cazurile suspecte este indicat tuseul rectal, anuscopia sau rectosigmoidoscopia cu biopsia formatiunii tumorale sau zonei suspecte. Este indicata palparea regiunilor inghinale si in caz de depistare a nodulilor limfatici mariti, biopsia lor.

Tratament cancer anal:

Exista la ora actuala principii clare de tratament. Primul pas este colonoscopia cu biopsie, care aduce dovada clara a patologiei canceroase. Odata stabilit diagnosticul de cancer rectal, medicul oncolog stabileste protocolul de tratament corespunzator, care in principiu incepe cu sedinte de radioterapie cu radiatii ionizante, combinat sau nu cu chimioterapie.

Urmeaza a doua etapa a tratamentului chirurgical, care presupune excizia tumorii si a segmentului de intestin gros vizat. Limitele inferioare de rezectie au scazut foarte mult, adica 1-2 centimetri, ceea ce a facut posibila o rezectie cu pastrarea aparatului sfincterian, mai putin mutilanta decat clasica operatie de amputatie de rect, care se finaliza cu anus contra naturii, in special de cand au fost introduse dispozitivele de sutura mecanica – stapler.