Polipi Colon

Ce sunt polipii colonici?

Polipii colonici sunt formatiuni epiteliale benigne. Cauzele aparitiei polipilor colonici nu sunt pana in prezent bine elucidate. Se stie insa ca bolile inflamatorii cronice favorizeaza imbatranirea epiteliului mucoasei colonului, cu aparitia pe mucoasa a neoformatiunilor benigne.

Celulele epiteliale ale mucoasei colonului, in mod normal, se inlocuiesc des (prin exfoliere), ceea ce asigura o profilaxie buna contra agresiunii asupra mucoasei a factorilor nocivi din mediul extern – cum ar fi substantele cancerigene.

Perturbarea procesului de regenerare a epiteliului mucoasei colonice poate duce la dezvoltarea polipilor. Exista o teorie care explica aparitia acestora din muguri embrionari cu potential mare de dezvoltare. Este citata si o predispozitie genetica.

Clasificarea polipilor.

Dupa criteriile morfologice se deosebesc polipi tubulari, tubulo-vilosi si vilosi. Cel mai des intalniti sunt polipii adenomatosi. Ei se clasifica in trei tipuri:

Polipii tubulari sunt mici, rar depasesc 1 cm in diametru, sunt pediculati cu o structura bine organizata si suprafata neteda.

Polipii tubulo-vilosi reprezinta o forma de tranzitie, cu pedicul mai scurt si suprafata nu atat de neteda ca la cei tubulari.

Polipii vilosi sun formatiuni mari de consistenta moale, cu diametru mai mare de 1 cm, dar in 50% din cazuri mai mare de 3 cm, sangerand usor la atingere.

La copii si tineri pot aparea polipii juvenili. Ei fac parte din tumori aparute din resturile tesutului embrionar, mai des sunt solitari, cu dimensiuni pana la 5 cm, cu pedicul lung, uneori in forma de ciorchin, netezi sau lobulati, acoperiti cu o mucoasa luciosa.

Polipii colonici sunt leziuni precanceroase!

Cu cat mai multi polipi se depisteaza la o persoana, cu atat mai mare este riscul de transformare maligna a acestora. In cazurile cand se depisteaza pana la 100 de polipi e vorba de polipoza multipla, peste 100- polipoza difuza al colonului sau polipoza adenomatoasa familiala. Polipoza adenomatoasa familiala este o boala ereditara care se caracterizeaza prin aparitia unui numar mare de polipi colonici, cu risc mare de malignizare.

Numarul polipilor creste odata cu varsta. Persoane cu polipoza adenomatoasa familiala au sanse de 100% sa dezvolte la un moment dat cancer de colon. Boala se transmite pe principiul genei dominante si 50% din descendenti risca sa faca boala. Din acesta cauza, la copiii cu risc de polipoza familiala se recomanda efectuarea testelor de sceening, efetuarea rectosigmoidoscopiei sau colonoscopiei repetate, de la varsta de 10-12 ani.

Tabloul clinic:

In marea majoritate al cazurilor polipii colonici nu se manifesta clinic si sunt depistati ocazional in cursul unor investigatii endoscopice efectuate pentru exploararea altor patologii. In mai mult de 75% de cazuri polipii se depisteaza la persoane cu varsta de peste 50 de ani. Polipii mai mari de 1,5-2 cm pot cauza dureri surde in hipogastru in timpul si dupa defecatie, scurgeri de mucus sau sange, rar ocluzie intestinala din cauza invaginarii sau obstructiei lumenului intestinal.

Tratamentul polipilor colonici

Tratamentul conservator al polipilor colonici este ineficace. Orice polip depistat in timpul rectosigmoidoscopiei sau colonoscopiei trebue extirpat si investigat histopatologic. Polipectomia se face in cursul colonoscopiei, cu o ansa conectata la electro-cauter introdusa prin colonoscop. Polipii voluminosi se inlatura prin sectionari repetate.

Tratamentul polipozei adenomatoase familiale se efectueaza prin polipectomii repetate endoscopice iar in cazurile grave se ajunge pana la colectomia totala. Fiind o leziune precanceroasa, dupa inlaturarea polipilor, pacientii sunt supusi controalelor periodice (colonoscopie). Depistarea precoce si inlaturarea polipilor asimptomatici este una din cele mai importante masuri de profilaxie a cancerului de colon.