Simptome HemoroiziSimptomele hemoroizilor pot varia de la o persoana la alta, insa exista o serie de simptome generale care pot fi asociate cu acest tip de boala. In functie de stadiul bolii, hemoroizii pot fi clasificati in patru grupe principale, fiecare grupa avand o simptomatologie proprie:

Hemoroizi de gradul I – acestia sunt de obicei asociati cu prezenta sangerarilor si durerii, insa nu sunt prolabati.

Hemoroizi de gradul II – acesti hemoroizi sunt prolabati si se pot retrage de la sine (pot fi reductibili), cu sau fara prezenta sangerarii.

Cele doua categorii de mai sus sunt considerate cazuri mai putin grave si permit folosirea unor metode de tratament neinvazive in clinicile noastre.

Hemoroizi de gradul III sunt hemoroizi prolabati care nu se retrag de la sine si trebuie introdusi manual in canalul anal, fie de pacient, fie de catre medic.

Hemoroizi de gradul IV sunt cei mai durerosi si nu pot fi introdusi manual in canalul anal, iar in cele mai multe cazuri singura optiune de tratament valabila este interventia chirurgicala. Aceasta grupa cuprinde si hemoroizii trombozati (care contin cheaguri de sange). O clasificare alternativa a hemoroizilor se poate face in functie de zona in care sunt localizati: hemoroizi interni, hemoroizi externi si hemoroizi prolabati.

Simptomele hemoroizilor interni:

Desi majoritatea hemoroizilor interni sunt durerosi, in unele cazuri hemoroizii sunt situati deasupra nervilor somatici, iar senzatia de durere nu este prezenta.

Episoadele de constipatie, insotite de scaune de consistenta crescuta, pot duce la aparitia de sangerari si dureri violente.

In cazul hemoroizilor interni prolabati, secretiile anale sunt considerate un simptom comun al hemoroizilor. In unele cazuri pot aparea iritatii si prurit in zona anala. Desi o dieta bogata in fibre este o metoda eficienta de prevenire si ameliorare a hemoroizilor, unele cazuri grave nu permit folosirea unui tratament naturist. In aceste cazuri se recomanda interventia medicala de specialitate.

Hemoroizii externi pot fi tratati mai usor, desi simptomele asociate acestui tip de hemoroizi pot fi mult mai grave. Cele mai comune simptome ale hemoroizilor externi sunt durerea si sangerarile anale.

Alte simptome asociate cu prezenta hemoroizilor externi sunt:

  • senzatia de arsura;
  • umflaturi (proeminente) in zona rectala;
  • sangerari si fisuri anale;
  • fistule, abcese anale;
  • dureri in timpul scaunului;
  • sange in scaun sau pe hartia de toaleta;
  • prurit;
  • inflamatii;
  • durere si disconfort la statul in sezut.

Daca boala nu este intr-un stadiu avansat, folosirea de unguente si creme poate ameliora momentan durerile hemoroidale. Folosirea de supozitoare, geluri sau servetele pentru igiena intima, poate duce provizoriu la ameliorarea simptomelor hemoroizilor.

Metode alternative de tratare a hemoroizilor externi:

  • interventia chirurgicala;
  • tratamentul cu laser;
  • coagularea cu infrarosu;
  • ligaturarea cu inele elastice.

Cum am mentionat mai sus, hemoroizii trombozati se formeaza ca urmare a aparitiei unui cheag de sange, posibil si in cazul hemoroizilor externi si a celor interni. Simptomele asociate acestui tip de hemoroizi sunt inflamatia in zona anala, umflarea venelor si dureri puternice in timpul scaunului sau cand stati in sezut. Tratamentul hemoroizilor trombozati poate implica folosirea de metode chirurgicale invazive sau minim invazive.