hemoroizi

Tratamentul hemoroizilor prin scleroterapie

Scleroterapia este o procedura de fixare recomandata de obicei pentru hemoroizi interni de dimensiuni mici, de gradul I sau II. Scleroterapia presupune folosirea unei substante cu efect sclerozant care cicatrizeaza tesutul inflamat, reducand astfel fluxul sanguin catre hemoroid si astfel atenueaza atat cauza aparitiei hemoroidului, cat si simptomele acestuia.
Afectiunile care justifica folosirea acestei metode sunt specifice. De exemplu, medicii vor recomanda folosirea scleroterapiei pacientilor in cazul carora tratamentul la domiciliu nu a dat rezultate sau in cazul hemoroizilor interni care nu pot fi inca supusi unei alte proceduri de fixare, numita ligaturare cu benzi elastice. Din moment ce ligaturarea cu benzi elastice necesita ca hemoroizii sa fie suficient de mari pentru a putea fi legati cu banda elastica, scleroterapia este folosita pentru hemoroizii de dimensiuni mici.
Alte cazuri care ar presupune folosirea scleroterapiei sunt hemoroizii care sangereaza sau cazurile pacientilor carora starea de sanatate nu le permite efectuarea de proceduri invazive de tratament, cum ar fi hemoroidectomia. Scleroterapia nu este recomandata in cazurile hemoroizilor prolabati sau externi, care necesita o procedura chirurgicala intensiva.

Generalitati in tratamentul hemoroizilor

Majoritatea hemoroizilor pot fi tratati prin simple schimbari de dieta si ameliorarea tranzitului intestinal. Majoritatea cazurilor nu au nevoie de operatie sau de alte tratamente, in afara de cazul in care hemoroizii sunt foarte mari in dimensiuni si durerosi. Scopul metodelor nechirurgicale de tratare a hemoroizilor, numite si proceduri de fixare, este de a reduce fluxul sanguin catre hemoroid pentru a provoca micsorarea si disparitia acestuia. Cicatricea formata in locul respectiv sustine tesutul anal si ajuta la prevenirea aparitiei de alti hemoroizi.
Procedurile de fixare includ ligaturarea cu benzi elastice (legarea hemoroizilor cu inele de cauciuc) sau folosirea de curent electric, laser sau caldura pentru cicatrizarea tesutului (terapia prin coagulare).
Operatia chirurgicala (hemoroidectomia) pot fi utilizata in cazul hemoroizilor interni de dimensiuni mari asociati cu prezenta catorva hemoroizi de dimensiuni mici sau cand alte metode de tratament nu au putut controla sangerarile. Uneori o combinatie a acestor tratamente (de exemplu o procedura de fixare si o hemoroidectomie) este ce mai eficienta cale de tratare a hemoroizilor.

Medicatie pentru hemoroizi

Medicamentele pot ameliora simptomele hemoroizilor. Puteti incerca una sau mai multe din metodele indicate mai jos:
Unguentele pentru protectia pielii, cum ar fi oxidul de zinc sau vaselina, sunt cele mai bune remedii fara prescriptie medicala pentru hemoroizi. Unguentele pot preveni ranirea ulterioara si amelioreaza mancarimile prin formarea unei bariere protectoare peste hemoroizi.
Folositi supozitoare marca Preparation H sau Hemorzon pentru 7-10 zile pentru ameliorarea iritatiei si lubrificarea canalului anal in timpul defecatiei. Unele din produse contin anumite substante care pot afecta tesuturile anale daca sunt folosite un timp indelungat.
Folositi unguente cu un continut de 1% hidrocortizon, un tip de steroid medicinal care amelioreaza pruritul si inflamatia. Medicul va poate recomanda solutii cu 2,5% hidrocortizon, insa aceste produse nu pot fi folosite mai mult de 2 saptamani, deoarece produc subtierea pielii.

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice

Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice este o procedura prin care hemoroidul este legat la baza cu inele de cauciuc, intrerupand fluxul sanguin catre hemoroid. Pentru a efectua aceasta procedura, medicul introduce un instrument optic (anuscop) in anus. Hemoroidul este prins cu un instrument, iar un dispozitiv pozitioneaza inelul de cauciuc la baza hemoroidului. Hemoroidul se va atrofia, iar in aproximativ o saptamana va cadea. O cicatrice se va forma in zona initiala a hemoroidului, asigurand ca venele din apropiere nu se vor umfla pe canalul anal.
Procedura este efectuata intr-o clinica medicala. Veti fi intrebat daca benzile elastice nu sunt stranse prea tare. Daca ligaturile produc durere, se poate injecta un medicament in hemoroid pentru anesteziere. Dupa procedura, puteti simti o durere si puteti avea o senzatie de satietate in abdomenul inferior, sau puteti avea o senzatie falsa de defecatie.

Coagularea in infrarosu a hemoroizilor

Coagularea in infrarosu (denumita si terapia de coagulare) este o procedura medicala folosita pentru a trata hemoroizii de dimensiuni mici si medii. In timpul procedurii medicul foloseste un dispozitiv care creeaza un fascicol de lumina infrarosie.
Caldura creata de lumina infrarosie produce cicatrizarea tesutului, ceea ce permite oprirea fluxului sanguin catre hemoroid. Hemoroidul dispare, iar cicatricea formata pe canalul anal nu permite umflarea venelor pe canalul anal. Un singur hemoroid poate fi tratat intr-o sedinta. Ceilalti hemoroizi pot fi tratati dupa un interval de 10-14 zile.
Aceasta procedura medicala poate fi efectuata si cu alte dispozitive, cum ar fi dispozitive cu laser sau curent electric, care de asemenea intrerup fluxul sanguin catre hemoroid. Fotocoagularea in infrarosu se face intr-o clinica medicala. Este posibil sa simtiti o senzatie de arsura si durere de intensitate mica in timpul procedurii. Ulterior, puteti avea o senzatie de satietate in abdomenul inferior sau o senzatie falsa de defecatie.