Indiferent ca vorbim despre insuficienta venoasa cronica, despre varice sau despre boala venoasa, majoritatea oamenilor se gandesc la vene inestetice si/sau dureroase. Trebuie sa clarificam de la inceput ca fiecare dintre noi are un sistem venos profund si unul superficial care comunica intre ele.

Cel mai des afectat este cel superficial, iar in acest caz vorbim despre insuficienta venoasa cronica, afectiune cunoscuta si sub denumirea de boala venoasa cronica. Ca in majoritatea bolilor, insuficienta venoasa are multiple stadii de evolutie, pornind de la o usoara senzatie de greutate la nivelul picioarelor si ajungand pana la ulcere. Varicele, indiferent de dimensiune, sunt o expresie al acestei afectiuni si reprezinta un stadiu intermediar al evolutiei ei.

Multi dintre pacienti vin la mine din urmatoarele motive:

  1. aspect inestetic
  2. durere
  3. senzatia de picioare grele asociata cu edem

Nici un motiv nu este mai putin important decat celalalt, fiecare pacient are propria lui scara de evaluare a starii de sanatate. Cea mai proasta decizie care poate fi luata, de oricare dintre noi, este de a ignora ceva. Sa nu uitam ca aceasta afectiune este evolutiva si care ignorata (netratata ) are prostul obicei sa produca complicatii.
Logica ii simpla: pentru a putea trata mai intai trebui a intelegi ce anume tratezi dupa care sa te gandesti cum tratezi. Pun mare accent pe aceasta ordine cronologica pentru ca vreau sa evidentiez importanta ecografiei Doppler venoase . Fara aceasta investigatie, medicul nu poate sa inteleaga cu adevarat ce are de tratat si mai ales cum poate sa faca asta in beneficiul pacientului. Fara ecografie nu exista tratament eficient.

Nu exista un tratament unic valabil pentru toti. Optiunile de tratament s-au diversificat odata cu progresul tehnologic in medicina. Se pune mare accent pe tehnici endovenoase sau miniminvizive. Avantajul major al pacientului este ca nu necesita spitalizare, adica pleaca acasa dupa 1-2 ore de la interventie. Aici ma refer la cele doua tipuri de interventii miniminvazive: termice (laser, radiofrecventa) si non-termice (Clari Vein, Vena Seal). Fiecare tehnica are avantaje, indicatii, dar si limitari. Cel mai important pentru mine este sa cunosc limitele fiecarei tehnici. Desi exista o gama larga de tehnici, ele nu pot exclude tot timpul si partea chirurgicala clasica, din acest motiv este foarte important sa cunosc limitele fiecareia pentru a obtine un rezultat optim pentru pacienti.

Am sa ma adresez unui subiect foarte important, mai ales femeilor, si anume sclerozarea (injectarea). Este eficienta, nedureroasa si are rezultate bune atat din punct de vedere estetic cat si functional cu conditia sa fie respectata logica expusa mai sus. Injectarile cu agent sclerozant pot sa aibe ca efect secundar hiperpigmentare temporara (5-10 %). Hiperpigmentarea inseamna colorarea maronie a venei tratate, dar care dispare in 4 – 10 luni. Exista si alte efecte secundare, dar sunt mult mai rare, sub 1%. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retina pacientii este ca nu orice tip de vena poate fi sclerozata, in unele cazuri cele mai bune rezultate se obtin pe cale clasica prin flebectomii, adica incizii de 2-3 mm.
Fiecare pacient este unic si are propria lui scara de evaluare, din acest motiv eu consider ca finalul unui tratament trebuie sa satisfaca pacientul atat din punct de vedere functional cat si estetic si nu neaparat pe medic.

Dr. Nicola Roicov, medic specialist chirurgie vasculara, LaurusMedical Deva