Toxina botulinica si aplicatiile ei in estetica

Toxina botulinica reprezinta una din cele mai spectaculoase achizitii in domeniul medicinei estetice fascinand pacientii prin simplitatea aparenta a procedurii si rezultatele aproape imediat vizibile. Tratamentul de rejuvenare facială cu toxina botulinică reprezintă o metodă neinvaziva, rapida si eficienta de corectare a ridurilor fetei si a gatului (regiunea cervicala).

Cunoscute sub denumirea de riduri de expresie, ridurile faciale si cervicale apar prin subtierea marcata a pielii la locurile de pliere, ca urmare a contractiilor muschilor cervico-faciali. Spre deosebire de ridurile fine, care apar ca urmare a procesului de imbatranire (prin scaderea cantitatii de apa, a fibrelor elastice si de colagen), ridurile de expresie pot aparea la varste mult mai tinere,totusi prezenta accentuata a acestora da un aspect inestetic, imbatranit al fetei si a gatului.

Odata cu relaxarea musculaturii, mai ales in cazul in care ridurile nu sunt foarte profunde, are loc complementar, un proces de reparare a straturilor pielii, astfel incat la efectul direct produs de toxina botulinica se adauga si un efect indirect reparator, care contribuie la obtinerea unui rezultat estetic superior. Dupa aproximativ 6 luni efectul inhibitor al toxinei botulinice diminua treptat, musculatura reluandu-si functia anterioara injectarii. S-a remarcat ca dupa o noua injectare perioada de timp pana la reluarea activitatii musculare creste progresiv. Odata cu instalarea relaxarii musculaturii mimicii faciesul capata un aspect luminos si mult intinerit.

Tratamentul cu toxina botulinica are ca scop limitarea sau normalizarea (atunci cand se produce in exces) contractiei unor anumite grupe musculare faciale. De retinut ca blocarea completa a actiunii musculare faciale, cu obtinerea cunoscutei „fete inghetate”, nu reprezinta un obiectiv terapeutic, ci mai curand un esec. Scopul tratamentului este de a obtine un facies luminos, armonios, simetric, cu mimica redusa absolut imperceptibil pentru cei din jur.

Pentru obtinerea unor rezultate estetice superioare se recomanda in general combinarea tratamentului cu toxina botulinica cu un tratament de umplere a ridurilor si un tratament de rehidratare generala a fetei si decolteului.

Cum actioneaza toxina botulinica?

Toxina botulinica este o neurotoxina de natura proteica, fiind o exotoxina de origine bacteriana, care actioneaza la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor nervoase la nivelul muschiului producand o relaxare a acestuia. Mecanismul de actiune este determinat de blocarea eliberarii de mediatori chimici ai impulsului nervos (acetilcolina) la nivelul placilor neuro-motorii. Toxina botulinica este un inhibitor al legaturii dintre fibrele nervoase motorii care „dau comanda” muschiului si muschi. Prin fixarea sa intre nervul motor si fibrele musculare (la nivelul placii neuromusculare) are loc blocarea contractiei muschiului respectiv pentru perioada sa de actiune. Aceasta este in functie de produsul folosit (intre 4 si 8 luni, in medie 6 luni) si in functie de numarul de injectari (la fiecare noua injectare perioada de actiune creste prin scaderea progresiva a diametrului unui muschi aflat in repaus).

Cum se administreaza toxina botulinica?

Tratamentul consta in injectarea unei solutii cu ajutorul unor ace extrem de fine (de grosime similara cu un fir de par) la nivelul zonelor de tratat. De exemplu, pentru ridurile verticale ale fruntii (dintre sprancene) este nevoie in medie de 5 injectari, ridurile „labei de gasca” necesita in medie 3 injectari etc. Injectarile se pot face cu sau fara anestezie de suprafata, fiind foarte bine tolerate de marea majoritate a pacientilor. Efectul toxinei botulinice incepe sa se instaleze dupa 3-4 zile de la injectare, fiind maxim dupa 14 zile.

Indicatiile tratamentului de rejuvenare cu toxina botulinica sunt:

 • tratamentul ridurilor exagerate ale fetei: riduri frontale orizontale sau verticale (glabelare), din jurul ochilor, dintre nas si obraji, din jurul buzelor
 • tratamentul „benzilor” cervicale
 • corectarea asimetriilor faciale
 • corectarea contractiilor involuntare ale unor anumite grupe musculare (ticuri)
 • liftingul chimic.

Toxina botulinica in tratamentul hiperhidrozei

In afara de tratamentul ridurilor de expresie, toxina botulinica se foloseste cu succes in tratamentul hiperhidrozei (transpiratia in exces). Odata cu sosirea verii, caldura si lumina puternica a soarelui, determina declansarea unor mecanisme adaptative, menite sa ne creasca gradul de toleranta, dar care sunt uneori neplacute prin amploarea lor. Este vorba de transpiratia excesiva axilara, a mainilor sau picioarelor. Hiperhidroza poate apare si ca un fenomen de insotire a unor reactii postagresionale fizice sau psihice, accentuand uneori disconfortul si determinand persoana sa se retraga din colectivitate. Aceste reactii pot impiedica desfasurarea normala a unor activitati sociale care necesita un anumit protocol cu purtarea unor toalete elegante.

Lichidul prezent sub forma de transpiratie, este produs de glandele sudoripare, situate in grosimea dermului, cu o densitate de 100-200 /cm2 la nivelul pielii spatelui, 300/ cm2 la nivelul pielii capului, 400/ cm2 la nivelul pielii axilare si peste 500/ cm2 la nivelul pielii palmelor si picioarelor.

Functia glandelor este controlata de sistemul nervos care, prin eliberarea de acetilcolina din terminatiile nervoase determina stimularea secretiei glandulare. Injectarea intradermica a toxinei botulinice blocheaza eliberarea de acetilcolina, si ca urmare secretia glandulara nu mai are loc.

Pacientul este sub anestezie generala de scurta durata, deoarece injectarea intradermica in zona axilei, palmelor sau picioarelor este foarte dureroasa. Sunt persoane cu o toleranta buna la durere la care injectarea se poate faca doar cu o sedare usoara. Dupa injectare pe zona tratata se aplica un strat de comprese racite cu gheata, pentru a induce o vasocostrictie locala ce favorizeza difuziunea substantei intr-o zona strict delimitata, si asigura obtinerea unor efecte previzibile si constante.

Efectele tratamentului se instaleaza in cateva zile si dureaza 6-8 luni, suficiente pentru a depasi perioada caldurilor mari din timpul verii.

Contraindicatii si efecte adverse ale tratamentului cu toxina botulinica

Dintre contraindicatiile tratamentului cu toxina botulinica:

 • tratamentul, ca si scop in sine, al leziunilor produse de actiunea UV
 • tiroidita autoimuna
 • miastenia gravis
 • alte afectiuni autoimune
 • prezenta sarcinii sau lactatia
 • tratamente in desfasurare cu penicilina, chinina, aspirina, anticoagulante
 • alergia la albumina

Printre efectele adverse se numara:

 • inrosiri la locul de injectare – sunt pe o suprafata mica, cedeaza spontan dupa 10-15 minute
 • dureri in momentul injectarii – sunt minime, foarte bine tolerate de majoritatea pacientelor; la nevoie poate fi folosita crema anestezica local
 • mici vanatai la locul de injectare – sunt rare, se resorb spontan in 7-10 zile
 • efect de „cadere” si „senzatie anormala” a fetei – este tranzitorie, dureaza cateva zile
 • in cazul deplasarii accidentale a unei cantitati de substanta la nivelul altui muschi decat cel vizat apare blocarea unor altor grupe musculare. Cel mai neplacut este limitarea deschiderii ochilor sau vederea dubla; in cazul in care injectarea se face corect, cu o cantitate mica de substanta pe fiecare punct, acest efect dispare spontan in 2-3 saptamani
 • reactii sistemice ce cuprind eruptii cutanate la distanta cu caracter alergic, greata, oboseala, senzatie de rau sau alte simptoame asemanatoare racelii

Doar din aceste cateva explicatii, se intelege de ce tratamentele cu Toxina Botulinica trebuie facute in conditii deosebite, cu dotari corespunzatoare asigurarii unei anestezii adecvate si tratarii eventualelor reactii ce pot apare la injectare. Examenul clinic atent al pacientului, profesionalismul medicului curant si conditiile in care se executa procedura sunt factori care cresc siguranta acestui act medical.