Cauzele HemoroizilorCare este cauza aparitiei hemoroizilor? De ce apar hemoroizii? Principala cauza a aparitiei hemoroizilor este presiunea exercitata asupra venelor situate in zona pelvina si zona rectala. Aceasta presiune apare ca urmare a mai multor factori: constipatia, diareea, statul in sezut sau in picioare pentru perioade indelungate, obezitatea, sarcina sau factorii ereditari. In continuare vom detalia fiecare cauza in parte si va vom oferi posibile solutii ale acestora.

Una din principalele cauze ale aparitiei hemoroizilor este adoptarea unei pozitii gresite pe scaunul de toaleta. Pentru a asigura o pozitie corecta pe scaunul de toaleta, urmati acesti pasi: asezati-va normal pe scaunul de toaleta, ridicati talpile pentru a va sprijini pe vafuri si aplecati-va in fata pentru a va sprijini coatele pe genunchi. Aceasta pozitie permite eliminarea scaunului cu mai putin efort si implicit micsoreaza sansele de protruzie a hemoroizilor sau de aparitie de noi hemoroizi.

Constipatia este o alta cauza frecventa de aparitie a hemoroizilor. Fortarea in timpul scaunului produce o presiune crescuta asupra venelor din zona rectala si cauzeaza umflarea venelor (cum ar fi venele varicoase). Pentru a evita problemele cauzate de constipatie, incercati sa temporizati eliminarea scaunului. Exercitiile de respiratie sunt de asemenea foarte utile pentru eliminarea cat mai usoara a scaunului.

In cazul diareei, desi puteti avea o serie de scaune, iar scaunul nu are consistenta normala. Aceste scaune pot provoca ptoza (coborarea) intestinului si aparitia hemoroizilor. Tinand cont ca diareea poate aparea si ca urmare a unei igiene alimentare precare, spalati-va mainile inainte de fiecare masa si spalati legumele si fructele inainte de a le consuma.

Igiena locala excesiva poate conduce la aparitia hemoroizilor sau la agravarea simptomelor. Daca aveti o dieta alimentara bogata in fibre si lichide, evacuarea (eliminarea) scaunului se face in conditii normale si se poate evita necesitatea unei igiene locale excesive. Se recomanda de asemenea folosirea unei hartii fine de toaleta.

O alta cauza importanta de aparitie a hemoroizilor este sarcina. Presiunea maxima este exercitata in timpul nasterii si in momentul expulzarii fatului. Pentru prevenirea aparitiei hemoroizilor, se recomanda efectuarea de exercitii fizice si de exercitii de respiratie, mai ales la inceputul sarcinii.

Efortul depus pentru ridicarea de greutati poate cauza aparitia sau agravarea simptomelor hemoroizilor. Daca activitatea la locul de munca presupune ridicarea de greutati, discutati acest aspect cu persoane specializate pentru desfasurarea acestui tip de activitate.

Bolile ficatului pot cauza de asemenea presiune asupra venelor, tinand cont ca sangele este acumulat in zona pelvina si in jurul ei. Evitati consumul excesiv de alcool si cofeina, alimentele de tip “junk food” (fara valoare nutritionala sau cu continut excesiv de grasimi nesaturate, sare, zahar) si incercati sa va mentineti un ficat si o inima sanatoasa.

Daca sunteti supraponderal, greutatea in exces exercita o presiune constanta asupra zonei anale si poate cauza sau agrava simptomele hemoroizilor, mai ales cand stati in sezut. Pentru a diminua simptomele hemoroizilor sau pentru a preveni aparitia lor, incercati sa pierdeti greutatea in exces.

Un alt factor important este factorul ereditar. Unele persoane prezinta o predispozitie genetica la acest tip de boala si nu exista o solutie de prevenire in aceste cazuri. Efectuati exercitii fizice, in special pentru relaxarea muschilor anali sfincterieni (muschii din jurul zonei anale).

Relatiile sexuale anale sunt o alta cauza de aparitie a hemoroizilor. Indiferent de calitatea si cantitatea de lubrifiant anal, zona anala nu este conceputa pentru acest tip de relatii sexuale.