Ce este sindromul intestinului iritabil?

Sindromul intestinului iritabil se traduce prin functionarea defectuoasa din cauze necunoscute a unui intestin care este integru din punct de vedere organic si anatomic. Stresul pare a fi implicat in patologia acestei afectiuni.

Care sunt simptomele intestinului iritabil?

Poate apare atat diaree, cat si constipatie. Flatulenta, senzatia de balonare si colicile ( durerile) sunt mereu prezente, afectand calitatea vietii. Pacientii care se plang de constipatie descriu ca pot elimina doar cantitati mici si cu consistenta foarte crescuta. Scaunele in forma de creion sunt tipice. Pacientii au deseori senzatia de defecatie incompleta.

Multi pacienti se plang de senzatia de plin, distensie abdominala si disconfort si devin incomodati de propriile haine. Ei sunt deranjati si de zgomotele care se aud din abdomenul lor, ca si de flatulenta excesiva. Pacientii cu sindrom de intestin iritabil au raportat de asemenea cateva simptome fara legatura cu intestinul lor, cum ar fi somnolenta continua, dureri de cap si de spate, mictiuni frecvente si urgenta de a urina.

Care este tratamentul intestinului iritabil?

In primul rand este necesar un consult competent gastroenterologic in urma caruia medicul specialist va da indicatii pentru investigatii si explorari imagistice necesare diagnosticarii complexe a pacientului precum si recomandarea unui tratament corespunzator/adecvat (dieta,medicamente).