Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o metoda de explorare a intregului colon folosind videoendoscopul flexibil cu unghi mare de vizibilitate. De-a lungul timpului am constatat ca multi pacienti se intreaba daca colonoscopia este o investigatie dureroasa si necesara. Aceasta frica duce adesea la imposibilitatea diagnosticului precoce a unor boli devastatoare, cum este si cazul cancerului de colon.

Un avantaj major al efectuarii colonoscopiei in cadrul clinicilor LaurusMedical Bucuresti, LaurusMedical Bacau, LaurusMedical Cluj-Napoca, LaurusMedical Deva, LaurusMedical Galati, LaurusMedical Focsani, LaurusMedical Pitesti, LaurusMedical Ploiesti sau LaurusMedical Suceava consta in realizarea investigatiei doar pe baza trimiterii de la medicul de familie, FARA COPLATA, in baza contractului incheiat de catre LaurusMedical si Casele de Asigurari de Sanatate teritoriale.

Este dureroasa colonoscopia?

Tehnologia moderna face posibila eliminarea completa a senzatiilor dureroase din timpul colonoscopiei. In clinica LaurusMedical puteti efectua la cerere aceasta procedura sub sedare, investigatia fiind absolut sigura si nu aduce nici un prejudiciu pacientului.

Astfel efectuarea unei colonoscopii sub sedare permite eliminarea totala a durerii si scuteste pacientul de frica si jena procedurii castigand timp pretios in cazul unor afectiuni precanceroase descoperite la investigatie.

Pregatirea pentru colonoscopie

Pregatirea pentru colonoscopie: pregatirea standard presupune administrarea de solutii osmotic active de tipul Fortrans, Pricoprep, Endofalk sau similare. Pregatirea incepe in dimineata premergatoare explorarii si presupune ca dupa micul dejun care nu trebuie sa fie consistent pacientul sa aibe o dieta hidrica. Are voie sa bea doar lichide clare: apa plata, ceai, compot, supa strecurata in orice cantitate. Pacientii diabetici pot indulci aceste lichide pentru a evita hipoglicemia. Nu se poate consuma nici un aliment solid. Incepand cu ora 15.00 este necesar sa beti solutia de Fortrans care se prepara pe principiul 1 plic de Fortrans la un litru de apa plata rece intr-o ora. Amestecul are un gust dulceag iar pentru a ameliora senzatia de greata care poate aparea se poate adauga zeama de lamaie. In mod normal sunt necesari trei litri de Fortrans pentru a asigura o evacuare completa a colonului in asa fel incat ultimul scaun evacuat sa fie incolor. Veti avea numeroase scaune explozive de aceea este necesar sa va asigurati ca sunteti in vecinatatea unei toalete.

Pregatiri colonoscopie

Pacientii cu constipatie cronica accentuata necesita un numar de 4 plicuri de Fortrans si eventual administrarea suplimentara de laxative sau clisma evacuatorie. La pacientii cu sindrom subocluziv pregatirea se face cu mare precautie putandu-se instala ocluzia ce inpune interventia de urgenta. La pacientii cu ileostoma sau cu rezectii de colon pregatirea este identica insa uneori pot fi necesati doar doi litri de Fortrans.

Indicatii:

Diagnostice

 1. evaluarea unei anomalii irigografice;
 2. hemoragia digestiva de cauza neprecizata;
 3. anemia feripriva de cauza neprecizata;
 4. bolile inflamatorii intestinale: diagnostic, prognostic, urmarire;
 5. diareea cronica: chiar daca mucoasa e normala se preleveaza biopsie;
 6. aprecierea riscului de cancer colorectal in functie de gradul de risc (pacienti cu polipi, cu cancer colo-rectal operat, cu boala inflamatorie intestinala, cu cancer familial).

Terapeutice

 1. tratamentul hemoragiei digestive inferioare;
 2. estragerea de corpi straini;
 3. excizia de polipi colonici;
 4. dilatarea cu balon a stenozelor;
 5. devolvularea colonului.

Colonoscopia iti poate salva viata!
Ghid informativ despre colonoscopie

informare colonoscopie

Aflati raspunsurile intrebarilor despre colonoscopie, ce presupune aceasta, cum ar trebui sa va pregatiti si, mai ales, de ce trebuie sa efectuati aceasta investigatie, ce poate ea dezvalui despre starea de sanatate a dvs., totul intr-un ghid informativ realizat de echipa LaurusMedical, pe baza unei experiente de peste 10 ani.

Contraindicatii:

Absolute:

 1. perforatia digestiva;
 2. colita fulminanta;
 3. diverticulita acuta.

Relative:

 1. pacient necooperant;
 2. infarct miocardic, accident vascular recent;
 3. coagulopatie severa;
 4. sarcina in luna mare.

Premedicatia:

 • antispasticele se administreaza intravenos in timpul colonoscopiei si asigura o hipotonie suficienta pentru 7-10 minute;
 • sedativele se administreaza intravenos cu 5-10 minute anterior colonoscopiei. Asigura o tolerabilitate crescuta a pacientului si realizeaza o hipotonie a colonului. Totusi colonul poate deveni mai lung facand explorarea mai dificila iar indepartarea factorului durere care intervine in siguranta explorarii este eliminat.