Ce sunt hemoroizii?

hemoroiziHemoroizii sunt dilatatii venoase (varicoase), care apar in interiorul canalului anal, la o adancime de circa 4-5 cm, prin dilatarea unor mici pernite venoase in contextul constipatiei, a mostenirii familiale sau a statului prelungit pe sezut (munca de birou). Este bine de retinut ca, o data aparute, aceste varicozitati continua sa isi mareasca dimensiunile, in contextul in care, prin localizarea lor, sunt zilnic traumatizate de defecatie. Fenomenul consta in dilatarea tesutului cavernos cu aparitia maselor hemoroidale care prolabeaza in canalul anal, traumatizarea lor avand drept consecinta sangerarea dupa defecatie, staza venoasa si tromboza, adesea asociate cu edem si fenomene necrotice. Exista trei tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni cu origine din plexul intern, hemoroizi externi din plexul extern si hemoroizi micsti.

Stadializarea hemoroizilor. Prezenta, momentul si reductibilitatea prolapsului hemoroidal ajuta la clasificarea stadiului hemoroizilor si orienteaza abordarea terapeutica. Stadiul 1 – apar rectoragii (sangerari anale) dupa defecatie, fara prolaps hemoroidal (fara iesirea hemoroizilor din canalul anal). Stadiul 2 – odata cu hemoragia, apare prolabarea (iesirea) maselor hemoroidale care se pot reduce spontan. Stadiul 3 – rectoragii cu prolaps hemoroidal care necesita reintroducerea in canalul anal al hemoroizilor cu mana, initial numai la defecatie apoi si dupa eforturi cu cresterea presiunii intraabdominale. Stadiul 4 – masele hemoroidale prolabeaza (ies afara prin anus) la efort minim, se trombozeaza frecvent, sunt extrem de dureroase si sunt asociate cu hemoragii importante ce pot pune viata bolnavului in pericol.

Simptomele hemoroizilor

Ca si simptome hemoroizii se manifesta prin sangerare anala, cu sange rosu aprins, urmata de prolabarea hemoroizilor in afara anusului, insotita de secretie anala care pateaza lenjeria si de o senzatie neplacuta de presiune anala, prurit anal (mancarime), tromboze hemoroidale externe, aparitia hemoragiilor dupa defecatie poate duce chiar la anemie. Odata cu cresterea in volum a hemoroizilor apare prolabarea lor permanenta, tromboza cu edem, strangularea in canalul anal cu modificari necrotice ale tesuturilor. Alte simptome asociate cu prezenta hemoroizilor sunt:

 • senzatie de arsura;
 • umflaturi (proeminente) in zona rectala;
 • fistule, abcese anale;
 • dureri in timpul scaunului;
 • sange in scaun sau pe hartia de toaleta;
 • inflamatii;
 • durere si disconfort la statul in sezut (sofat, munca de birou).

Cauzele hemoroizilor

Persoanele care nu au constipatie pot evolua ani buni pana cand sa li se puna corect diagnosticul de boala hemoroidala, pana la stadii avansate, daca nu au acuze subiective. In schimb, pacientii cu constipatie se prezinta precoce la medic, din cauza faptului ca sangerarea precoce ii alarmeaza.

Exista mai multe teorii care explica cauzele aparitiei hemoroizilor, de la implicarea unei etiologii infectioase (criptita, flebita hemoroidala, colita) pana la dereglari neurologice si endocrine. Unii autori explica aparitia hemoroizilor ca o consecinta a factorilor alimentari (abuzul de condimete, alcool si alimentatie dezechilibrata). Aparitia si prolabarea hemoroizilor pot fi favorizate de mai multi factori; hipodinamia, sedentarismul, obezitatea, constipatia, sarcina si nastera, diareea, fumatul, ridicarea greutatilor, tusea cronica, abuzul de alcool si condimente.

Diagnosticare

Diagnosticul hemoroizilor este efectuat prin anamneza, simptomatologia bolnavului la prezentare, semne clinice, inspectie, palpare, videorectoscopie care permite vizualizarea directa a rectului. Pentru a exclude alte cauze ale sangerarii, medicul poate sa examineze rectul si partea de jos a colonului (sigmoidul) prin sigmoidoscopie sau chiar intregul colon prin colonoscopie. Sigmoidoscopia si colonoscopia sunt procedee de diagnostic care exclud astfel eventuale leziuni patologice mai grave (cancer de colon, polipi, colita) insotite de sangerare.

Tratamentul hemoroizilor in clinicile LaurusMedical

Tratamentul cu unguente, supozitoare, ceaiuri al hemoroizilor este iluzoriu. Chiar daca simptomele se amelioreaza si sangerarile se opresc, evolutia bolii hemoroidale continua. HEMOROIZII NU SE VINDECA DE LA SINE, si nici prin tratament medicamentos, care doar amelioreaza temporar simptomatologia.

Tratamentul miniminvaziv ambulator al bolii hemoroidale practicat in clinicile LaurusMedical include:

 • ligaturarea cu benzi elastice;
 • terapia cu laser;
 • fototermocoagularea in infrarosu;
 • ablatia cu unde de radiofrecventa;
 • coagularea mono- si bipolara.

NOU! Tratament LASER ultramodern pentru HEMOROIZI
Fara internare, fara durere, viteza mare de recuperare. Se pot trata hemoroizi pana la GRADUL 4!

tratament hemoroizi laser

Tratamentul Laser este cel mai puțin agresiv și cel mai puțin invaziv în comparație cu alte tehnici „tradiționale”, cum ar fi operatia clasica chirurgicala. Acesta poate fi efectuat chiar și pentru hemoroizi de gradul 4, iar rezultatele sunt extrem de pozitive!

 • tratament rapid, in doar 45 minute
 • fara internare
 • fara durere
 • recuperare rapida

Standardul de aur in tratamentul bolii hemoroidale ramane ligatura cu benzi elastice si fototermocoagularea in infrarosu, pentru cazurile necomplicate.

Echipa de medici proctologi ai LaurusMedical, este in fiecare an pusa la curent cu noutatile medicale in domeniul proctologiei, prin participarea constanta, inclusiv cu publicarea propriilor rezultate, la Congresul European de Coloproctologie si Cancer Rectal care se desfasoara in fiecare an la Saint Gallen – Elvetia. Aici se reunesc anual peste 2000 de medici proctologi din toata lumea, care isi impartasesc experienta clinica. Comunicarile colectivului LaurusMedical la aceasta manifestare stiintifica, s-au bucurat intotdeauna de o larga apreciere datorita cazuisticii extrem de mari si variate (intre 2000 si 5000 de cazuri la un studiu) si a rezultatelor excelente obtinute.

Complicatii

Una din complicatiile bolii hemoroidale este tromboza hemoroidala acuta. Tromboza hemoroidala (aparitia unei umflaturi perianale dure-elastice, dureroase, de marimea unui bob de fasole) este de multe ori prima manifestare a bolii hemoroidale. Durerea acuta, insotita de aparitia umflaturii perianale, este cauza cea mai frecventa de adresare la medic, de multe ori fiind asociata cu sangerare abundenta. In orice stadiu al evolutiei trombozei hemoroidale, mucoasa de deasupra hemoroizilor trombozati poate sa se erodeze ducand la instalarea unei hemoragii masive. In cele mai multe cazuri zona erodata este o poarta de intrare a infectiei cu evolutie spre complicatii septice (abces, flegmon).

Rectoragia (sangerarea anala) poate fi manifestarea si a altei patologii colonice cum ar fi neoplasmul de colon (cancer de colon) sau a unor boli inflamatorii. O sangerare rectala este dovada unei leziuni care are originea, in particular, in partea de jos a tubului digestiv (colon, rect, anus), dar care poate fi plasata si in partea sa superioara (ulcer duodenal, de exemplu) daca hemoragia este foarte mare. De aceea in clinicile LaurusMedical, pentru stabilirea unui diagnostic corect se efecueaza pe langa tuseul rectal, videoanuscopia si videorectosigmoidoscopia computerizata, si colonoscopia daca nu se gaseste sursa sangerarii.