Osteoporoza – ”hotul tacut de os”, desi abordata si tratata activ de medici endocrinologi, ortopezi, reumatologi, medici de familie si balneo-fizioterapeuti, are nevoie de mai multe solutii terapeutice. Pericolul fracturilor osteoporotice, durerile si impotenta functionala ce altereaza sever calitatea vietii, fac mereu de actualitate si de utilitate, consider eu, constientizarea bolii.

Specificul anilor 2020-2021 referindu-ma la expunere solara, practicare de sporturi in-door sau out-door, accesibilitate la clinici de specialitate sau la statiuni balneo-climaterice – fiind toate reduse, greu accesibile, poate duce la influente negative asupra evolutiei bolii.

In acest context si abordand holistic pacientul cu osteoporoza sau osteopenie (dar si sportivii cu traumatisme osteo-musculare, sau varstnicii cu artroze de sold, genunchi etc., pacientii ce au suferit accidente/ traumatisme diverse, leziuni de ligamente, leziuni de menisc, epicondilite, entezopatii, copii cu morb Osgood-Schlatter), alternativa terapiei MBST-MultiBioSignal, este bine de mentionat, fiind o terapie complementara celor medicamentoase specifice.

Aceasta metoda terapeutica, inovatoare, ar putea substitui cu succes deficientele de profilaxie sau/si de tratament al bolilor osteo-musculare, inerente acestor ani intra-pandemici.

Metoda a fost descoperita si dezvoltata in Germania in urma cu 22 ani, fiind, de fapt, o terapie prin rezonanta magnetica nucleara de rotatie. Actualmente este indicata si utilizata cu succes in clinici de reabilitare sau sanatorii din Europa si nu numai: America si America de Sud, China, Japonia si nu in ultimul rand India. In Romania se regaseste din anul 2012 exclusiv in cadrul Clinicilor Laurus Medical, apartinand metodelor personalizate de terapie.Terapia MBST-MultiBioSignal este nedureroasa, suprapunandu-se pe principul terapiilor fizicale (ale balneologiei si recuperarii medicale) din bolile osteo-musculo-ligamentare. Avantaje: metoda este neiradianta , fiind indicata si in pediatrie, neinvaziva: nu implica proceduri chirurgicale, injectii sau punctii venoase.Are actiune regenerativa la nivelul tesuturilor tratate, acest tip de tratament fiind o terapie biofizica de stimulare si implicit de regenerare a tesuturilor asupra carora actioneaza, principul terapeutic fiind de fapt cel utilizat ca diagnostic in metode radioimagistice RMN.

Nu se recomanda pacientilor cu leucemie sau gravidelor.

Insist asupra acestei terapii anti-osteoporotice, avand deja rezultate incurajatoare in clinica LaurusMedical Deva.
Dr. Iulia Enachescu, medic specialist endocrinolog in cadrul Clinicii LaurusMedical Deva