In trecut, pacientii cu dilatatii varicoase importante (varice) nu aveau o alta optiune decat tehnicile chirurgicale clasice pentru tratamentul de varice, care pe langa spitalizare, durere, pierdere importanta de sange si anestezie, presupunea strippingul, adica smulgerea venei in totalitate. Doar venele de dimensiuni mici puteau fi tratate prin scleroterapie, adica injectarea unei substante in vena care determina distrugerea peretelui venos, colabarea si disparitia venei si in final puteai spune ca ai scapat de varice.

Cum se trateaza varicele fara operatie in clinicile LaurusMedical?

Astazi, datorita noii tehnologii UGFS (scleroterapie ghidata ultrasonic), varicele pot fi tratate fara a fi necesara operatia chirurgicala, inclusiv venele mari, deoarece aceasta metoda presupune injectarea precisa, ghidata ecografic a agentului sclerozant direct in vena afectata.

Care este diferenta intre scleroterapia conventionala si metoda UGFS?

Principala diferenta este faptul ca medicul se foloseste de ghidarea ultrasonica in momentul injectarii, avand la dispozitie o imagine de mare acuratete care ii permite sa injecteze cu mare precizie agentul sclerozant in vena afectata, asigurand astfel o rata foarte mare de succes. Pot fi astfel tratate si venele localizate profund, care altfel ar fi necesitat interventia chirurgicala.

De obicei, simptomele comune ale bolii varicoase ca durerea in gamba dispar imediat. UGFS are ca si consecinta colapsul venei care, practic, nu mai este varicoasa dupa tratament. O imbunatatire de 80 % a aspectului apare de regula in primele 2 saptamani; totusi poate sa treaca ceva timp pana la completa disparitie a dilatatiilor venoase. La o treime din cazuri o singura sedinta de tratament poate fi suficienta, pentru celelalte doua treimi fiind necesare 2-3 sedinte de tratament. In clinica LaurusMedical in medie, 2-3 sedinte terapeutice sunt suficiente ca sa rezolve problema venoasa permanent.

Poate UGFS sa elimine permanent varicele?

Venele care au fost tratate efectiv nu se vor mai reface. UGFS permite tratamentul definitiv al varicelor fara a se apela la chirurgie, insa, intr-un procentaj mic, venele varicoase pot reaparea, de regula intr-un grad mai mic de gravitate.

Cate sedinte de tratament sunt necesare?

In stricta dependenta de dimensiunea venelor dilatate, 1-3 sedinte de tratament pentru un picior sunt necesare pentru obtinerea unui rezultat definitiv. Intervalul intre sedinte este de circa o saptamana. Scopul nostru, in clinicile LaurusMedical, este sa tratam venele varicoase care exista, sa ajutam pacientul sa previna reaparitia/recidiva acestora, si sa asiguram acestuia toata asistenta si tot sprijinul in eventualitatea aparitiei unor noi probleme venoase.

Cum ar trebui sa ma pregatesc pentru sedinta de tratament varice?

  • nu va epilati in zona supusa tratamentului in ziua in care se incepe tratamentul de varice;
  • nu folositi creme sau lotiuni (pansamentul nu se va lipi);
  • purtati o pereche de pantaloni scurti lejeri pentru un acces usor la vena si pentru a va asigura un plus de decenta. Ulterior trebuie sa aveti un pantalon lung sau o fusta lunga pentru a putea acoperi bandajele de varice;
  • procurati-va ciorapi de contentie elastici pe care ii puteti obtine si de la clinica;
  • mancati bine inainte pentru a evita lesinul si hipoglicemia;
  • consumati o cantitate insemnata de lichide in ziua sedintei de tratament varice pentru ca venele sa nu fie colabate;

Evitati mersul si exercitiul fizic inainte de injectare, care v-ar putea goli venele si face mai dificila injectarea. De preferat ar fi sa stati in picioare pentru o perioada mai mare de timp inaintea tratamentului.

Cum se desfasoara sedinta de tratament varice?

Sedinta de tratament dureaza intre 15 minute si o ora, in functie de gradul de extensie si de calibrul venelor varicoase. Un agent sclerozant lichid este injectat direct in vena afectata cu ajutorul unui ac de punctie, determinand contractia si in cele din urma colapsul acestora. In decurs de cateva saptamani traiectul venei va disparea complet. Este o procedura nedureroasa care poate fi practicata fara anestezie in cabinetul de consultatie. Disconfortul dupa injectare este minim la cei mai multi dintre pacienti.

Tratamentul UGFS pentru varice este disponibil in urmatoarele clinici din reteaua LaurusMedical:

tratament varice bucuresti
tratament varice bacau
tratament varice cluj
tratament varice deva
tratament varice focsani
tratament varice galati
tratament varice pitesti
tratament varice ploiesti
tratament varice suceava

Imagini tratament varice inainte/dupa: