Ce este ginecologia?

Ginecologia este ramura medicinei care se ocupa cu fiziologia si tratarea afectiunilor sistemului genital feminin. Specialitatea obstetrica-ginecologie este destinata mentinerii sanatatii generale a femeilor tinere si mature, centrata pe fiziologia acestora si prevenirea bolilor specifice.

Specialitatea obstetrica-ginecologie este destinata mentinerii sanatatii generale a femeilor tinere si mature, centrata pe fiziologia acestora si prevenirea bolilor specifice. Obstetrica-ginecologia foloseste consultatii de rutina si o varietate de teste efectuate regulat, in functie de varsta si de factorii de risc. Pentru a depista eventuale afectiuni, va recomandam sa solicitati o consultatie ginecologica de rutina cel putin o data pe an. Totusi, daca se intampla sa aveti probleme, contactati imediat medicul ginecolog. Nu asteptati pana la urmatorul control.

Servicii Obstetrica Ginecologie oferite in clinicile LaurusMedical:

  • Consultatie
  • Ecografie transvaginala
  • Montare sterilet
  • Extragere sterilet
  • Recoltare secretii vaginale.

Serviciile sunt disponibile in urmatoarele clinici din reteaua LaurusMedical:

obstetrica ginecologie bucuresti
obstetrica ginecologie bacau
obstetrica ginecologie buzau
obstetrica ginecologie cluj
obstetrica ginecologie deva
obstetrica ginecologie galati
obstetrica ginecologie focsani
obstetrica ginecologie pitesti
obstetrica ginecologie ploiesti
obstetrica ginecologie suceava

Articole medicale ginecologie


Contraceptia

Contraceptia la femei se realizeaza prin trei tipuri de actiune:

  1.  Inhibarea ovulatiei, care se poate realiza prin alaptarea prelungita (alaptarea regulata, cu eficacitate 98%, daca intre timp nu survine menstruatia), contraceptive hormonale orale, cea mai utilizata metoda de contraceptie,determina supresia ovulatiei, are ca indicatii terapeutice dismenoree, tulburari de CM, acnee, hirsutism, terapie cu droguri teratogene si o eficacitate de 0.05 – 0.9 (incidenta sarcinilor nedorite la 100 cazuri).
  2. Inhibarea fertilizarii se realizeaza prin metode mecanice (prezervativul feminin, diafragma vaginala), sterilizarea tubara, metode chimice – spermicidele, metode hormonale (pilula monohormonala,  contraceptive injectabile, implante hormonale, inele hormonale vaginale), dispozitive intrauterine (dispozitive intrauterine de plastic inert, cu sau fara incarcatura medicamentoasa – cupru, progesteron, ce previn ascensionarea spermei, fertilizarea sau implantarea), metode naturale de planificare familiala (metoda comportamentala – coitus interruptus sau metoda hormonala – lactatie prelungita), cu o eficacitate de 4-18 (coitus interruptus) sau 9 (metoda calendarului) (incidenta sarcinilor nedorite la 100 cazuri).
  3. Inhibarea implantatiei prin metode hormonale sau dispozitive intrauterine.

Contraceptia la barbati se realizeaza prin:

  1. Inhibarea spermatogenezei
  2. Inhibarea fertilizarii ce are loc prin metode naturale de planificare familiala (comportamentale – coitus interruptus, mecanice – prezervativul, ce prezinta o serie de avantaje: relativ ieftin, fara riscuri medicale, eficiente, daca sunt folosite corect, nu necesita control medical, ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala).
  3. Sterilizarea masculina

Infectiile genitale

Reprezinta cea mai frecventa afectiune pentru care femeia se prezinta la medic (aproximativ 1/3 din paciente), desi in mod normal vaginul este protejat de germeni patogeni prin aciditate data de bacilii Doderlein. Printre factori care cresc frecventa infectiilor genitale: precocitatea raporturilor sexuale, multitudinea partenerilor, abandonul contraceptiei mecanice (prezervativul).

In ceea ce prveste simptomatologia, pacienta se prezinta la medic pentru secretie vaginala abundenta, fetida, ce variaza uneori ca si caractere in timpul ciclului menstrual, prurit, durere pelvina, durere la contact sexual, durere in timpul urinarii si urinari frecvente. Orice femeie ce prezinta simptomele descrise anterior trebuie sa se prezinte la medic pentru investigarea acestora, iar inainte de examinarea ginecologica pacienta NU VA EFECTUA TOLETA ENDOVAGINALA si nu va avea contact sexual cu 48 ore inainte.

Patologia ovariana

Patologia ovariana este adesea asimptomatica, iar semnele subiective apar atunci cand tumora este voluminoasa sau cand deja s-au produs complicatii. Durerea poate varia ca intensitate de la senzatia de jena la presiune sau greutate in abdomenul inferior. Printre simptomele intalnite se mai pot numara balonarea, tulburarile de tranzit intestinal, cresterea in volum a abdomenului, lipsa menstruatiei (amenoree), metroragii (sangerari), tulburari urinare sau scadere in greutate.

Daca prezentati aceste simptome prezentati-va la medicul ginecolog pentru investigatii. Tratamentul difera in functie de aspectul ecografic al formatiunii chistice ovariene, de varsta pacientei, de afectiunile ginecologice asociate si de gravitatea simptomelor prezentate.

Patologia sanului

 Patologia sanului este demascata de simptome si aspecte subiective precum  tensiune mamara, jena sau durere unilaterala/bilaterala, modificari ale profilului, formei sau tegumentelor, scurgere mamelonara spontana/provocata, inflamatie locala, fisuri mamelonare.

Autoexaminarea este indispensabila sanatatii unei femei pentru ca ea permite descoperirea precoce a unui eventual cancer. In timpul autoexamninarii pacienta va putea descoperi formatiuni nodulare la nivelul sanilor sau secretie mamelonara.

Pasii corecti pentru efectaurea autoexaminarii:

1. Aseaza-te la bustul gol in fata unei oglinzi. Ridica-ti bratul opus sanului pe care vrei sa-l examinezi deasupra capului. „Principalul semnal de alarma este prezenta unui nodul de 1 cm in structura glandei mamare. La dimensiuni mai mari nu putem vorbi de cancere incipiente, iar la dimensiuni mai mici nu-l putem depista prin palpare, ci doar prin mamografie.Pentru aceasta sanul nu va fi palpat intre doua degete, ci trebuie presat pe torace cu varful degetelor II – V, efectuand mici miscari circulare. Incepe de la exteriorul sanului examinarea. Nu aplica o presiune exagerata asupra sanului, dar nici nu palpa superficial pentru ca in acest caz ai putea omite zonele profunde ale glandei mamare. Ai grija sa palpezi cu aceleasi miscari circulare toata aria sanului.

2. Continua ulterior cu palparea in acelasi mod a zonei dintre axila si san si a axilei pentru a observa eventuale modificari de marime ale ganglionilor de la subrat.

3. Priveste cu atentie sanul si vezi daca exista schimbari ale culorii pielii sau ale vaselor de sange de la suprafata.

4. Cauta eventuale leziuni si ulceratii ale sanului, excrescente, modificari de pozitie sau de forma a mameloanelor, schimbari ale marimii sau simetriei sanilor.

5. Observa o posibila scurgere sau sangerare din mamelon.

6. Coboara bratul pe care l-ai ridicat si lasa-l sa atarne pe langa corp. Repeta palparea sanului in aceasta pozitie.

autoexaminarea sanului