Citologia cervicala a devenit o metoda de screening folosita in toata lumea pentru a identifica pacientele asimptomatice cu risc, intr-o etapa a bolii cand se poate interveni eficient. Investigatia nu poate fi folosita ca mijloc definitiv de diagnostic ci trebuie confirmata prin diagnostic histopatologic (prin biopsie practicata din zona cu leziune).
Citologia poate determina natura maligna a celulelor, dar nu poate specifica locul exact al provenientei acestora; de aceea atunci cand apare o modificare a examenului Babes Papanicolau este necesara efectuarea unei colposcopii, urmata sau nu in functie de leziune de biopsie sau urmarire in dinamica.
Colposcopia impreuna cu citologia ajuta la diagnosticul si urmarirea si elaborarea conduitei in patologia cervicala.Rolul major al colposcopiei este de a localiza leziunea cervicala sau vaginala, semnalata de citologia exfoliativa si de a permite medicului sa practice o biopsie tintita din zonele anormale de pe col, vagin, vulva.Ea se practica in ziua 8-12 a ciclului menstrual sau in ziua 3-5 la pacientele ce iau anticonceptionale combinate, dupa tratarea unei eventuale inflamatiei ce poate da modificari.

Colposcopia se efectueaza in:

  • modificari de citologie
  • sangerare la contact cu citologie normala
  • aspect anormal al colului la ochiul liber
  • supravegherea displaziilor cervicale
  • bilant preoperator
  • evaluarea condilomatozei anogenitale

Citologia pune in evidenta prezenta celulelor normale sau eventual a celor anormale exfoliate de la nivelul tesutului cervical sau vaginal. Multe teste Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi infectia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infectie, precum cele determinate de bacterii, fungi sau protozoare (Trichomonas), dar cea mai frecventa cauza este infectia cu HPV.
Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin (vaginita atrofica) aparute in menopauza pot si ele da un test Papanicolau anormal. De regula modificarile celulare revin la normal in mod spontan sau dupa ce infectia s-a vindecat de la sine sau in urma tratamentului. In unele cazuri, modificarile celulelor cervicale care dau un test Papanicolau anormal si care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.

Metode de efectuare a citologiei exfoliative:

-examen Papanicolaou pe mediu uscat
-examen Papanicolaou in mediu lichid

Examenul Papanicolaou in mediu lichid a aparut din dorinta de a imbunatati metoda de diagnostic a patologiei cervicale. Se foloseste un mediu de transport lichid pentru a conserva celulele recoltate si un procesor special pentru a elimina deseurile si a imprastia intr-un strat uniform celulele pe lama. In testul clasic 80% din celulele recoltate raman pe periuta si nu ajung pe frotiu.

INFECTIA CU HPV

Transmiterea HPV se face prin contact direct piele-piele, atat prin contact sexual cat si prin contact prelungit cu haine contaminate, prin transmitere de la mama la fat cu ocazia nasterii. Anumite tipuri de HPV care au un risc crescut, in special tipurile 16 si 18, au fost asociate cu dezvoltarea cancerului de col uterin.
Totusi, de obicei, modificarile celulelor cervicale progreseaza lent si este nevoie de multi ani pentru a deveni celule canceroase.

Factorii de risc:

  • parteneri multipli sexuali (folosirea prezervativelor nu ofera protectie adecvata pentru ca virusul se poate transmite si prin contact cu pielea in regiunile neprotejate de prezervativ)
  • varsta: infectia cu HPV este mai frecventa la femeile active sexual cu varsta intre 18-30 ani; prevalenta infectiei scade brusc dupa 30 ani
  • raspunsul imun al gazdei: importanta decisiva in evolutia infectiei o are raspunsul imun primar al gazdei
  • fumatul
  • varianta de HPV: un factor important in aparitia leziunilor la nivelul colului, vaginului sau vulvei o reprezinta varianta de HPV
  • incarcatura virala
  • traumatismele locale
  • asocierea cu alte infectii (precum infectia cu herpes virus)

Majoritatea infectiilor cu HPV sunt tranzitorii, in 24 luni, 92% din persoanele cu infectie HPV prezenta vor deveni negativi. Multi pacienti sunt asimptomatici si transmit infectia fara sa stie. Femeile cu infectie persistenta prezinta (mai ales daca infectia este data de un tip de HPV cu risc crescut) risc de a dezvolta o leziune preneoplazica sau neoplazica. Exista 14 tipuri de HPV cu risc crescut, dintre care cele mai iportante sunt HPV 16 si 18.

Simptomele cancerului de col uterin pot fi:

  • sangerare vaginala anormala
  • sangerare in momentul in care ceva vine in contact cu colul uterin (cum ar fi in timpul actului sexual sau la introducerea unei diafragme)
  • secretie vaginala anormala care contine mucus cu urme de sange

Ce trebuie facut in cazul unui test Papanicolau anormal?

Desi majoritatea testelor Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii sau inflamatii care pot fi tratate, este necesara o noua evaluare ulterioara pentru siguranta ca modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Optiunile de tratament variaza in functie de gradul modificarilor celulare: minora, moderata sau severa.
In cazul modificarilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea unui doctor (asteptare si urmarire), de un test pentru HPV, sau in unele cazuri de colposcopie.
In cazul modificarilor celulare moderate sau severe, este necesara continuarea evaluarii prin colposcopie si biopsie cervicala . Ulterior, modalitatile de tratament care distrug sau inlatura in mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, in functie de rezultatele biopsiei.