Articole Osteoporoza

Informarea pacientului asupra riscurilor osteoporozei. Ultimile noutati din osteoporoza, reumatologie, metode noi de diagnostic si tratament.

Analize pentru osteoporoza

Scopul analizelor medicale este de a determina daca o persoana sufera de osteoporoza, are densitate osoasa scazuta si un risc crescut pentru imbolnavirea de osteoporoza, este la menopauza si/sau are deficiente hormonale, sau are o deficienta care sta la baza exacerbarii pierderilor de masa osoasa.
Se pot face analize pentru evaluarea pierderilor de densitate osoasa, pentru evaluarea starii de sanatate ale oaselor dupa suferirea unei fracturi sau pentru monitorizarea eficacitatii tratamentului pentru osteoporoza. Diagnosticul imagistic – este o investigatie paraclinica – este folosita pentru efectuarea osteodensitometriei, principalul test de diagnosticare a osteoporozei.

Cauzele osteoporozei

Oasele din corpul uman sunt vii si se afla intr-o continua dezvoltare – nu sunt statice, asa cum sunt reprezentate pe pozele din carti. Oasele se afla intr-o schimbare continua pe tot parcursul vietii, cu anumite celule osoase care se dizolva si celule noi care se dezvolta intr-un proces numit remodelare osoasa. Prin acest proces de remodelare, o mare parte a scheletului uman este inlocuita la fiecare 10 ani.
La persoanele cu osteoporoza resorbtia osoasa este mai accelerata decat formarea de tesut osos nou. Oasele devin poroase, fragile si sunt predispuse fracturilor. La radiografia unui sold cu densitate osoasa normala se poate observa o matrice densa de celule osoase. Spre deosebire, la radiografia unui

Ce este osteoporoza

Oasele persoanelor cu osteoporoza sunt subtiri si foarte fragile. “Osteo” provine din cuvantul grec “osteon”, care inseamna “os”, iar “poroza” provine din cuvantul grec “poros”, care inseamna “gaura, pasaj”. Conform dictionarului medical Medilexicon, osteoporoza este o “reducere cantitativa a masei osoase sau atrofia tesutului scheletic; o tulburare corelata cu varsta individului, caracterizata de scaderea masei osoase si deteriorarea microarhitectonicii tesutului osos, determinand o susceptibilitate crescuta la fracturi”.
Aproximativ 3 milioane de persoane din Marea Britanie sufera de osteoporoza, inregistrandu-se anual in jur de 230.000 de fracturi, potrivit datelor emise de Serviciul National de Sanatate (NHS).

Despre osteoporoza

Osteoporoza este o afectiune care afecteaza oasele, cauzand slabire, fragilitate si o predispozitie la ruperea oaselor (fracturi). Aceste fracturi se intalnesc mai ales la coloana vertebrala, incheieturile mainilor si sold, insa pot afecta si alte oase, cum ar fi bratul sau pelvisul. Aproximativ 3 milioane de persoane din Marea Britanie sunt suspecte de osteoporoza, inregistrandu-se anual peste 230.000 de pacienti cu fracturi ca rezultat. Desi de obicei a fost asociata persoanelor de sex feminin in perioada postmenopauza, osteoporoza poate fi intalnita si la barbati, femei tinere sau copii.
Osul este format dintr-un strat exterior dur cu o retea de colagen (fibre elastice puternice), minerale (inclusiv calciu), vase de sange si maduva osoasa in interior. Aceasta matrice de colagen are aspectul unui fagure de miere, cu spatii intre diferitele parti componente. Oasele sanatoase sunt foarte dense, iar spatiile din interiorul osului sunt mici. In osul afectat de osteoporoza, spatiile sunt mai mari, ceea ce conduce la slabirea osului, pierderea in elasticitate si predispozitia la rupere.

Osteoporoza coloanei vertebrale

Coloana vertebrala (sira spinarii) se intinde de la craniu pana la pelvis si este formata din 33 de oase, denumite vertebre. Vertebrele sunt dispuse metameric (una deasupra celeilalte), iar in spatiile care delimiteaza vertebrele se gasesc discurile intervertebrale, cu rol in absorbtia socurilor. Aceste discuri intervertebrale confera coloanei vertebrale flexibilitate. Vertebrele sunt mai expuse la aparitia osteoporozei, deoarece ele sunt formate din tesut osos mai moale decat celelalte oase din corp.
Osteoporoza provoaca subtierea, slabirea si fragilitatea oaselor. Atunci cand vertebrele sunt slabite, ele se pot fractura si tasa sub actiunea unei presiuni normale. Oasele subtiate se pot tasa in timpul desfasurarii activitatilor normale, provocand fracturi vertebrale. Fracturile prin compresie provoaca dureri severe si pot modifica permanent forma si rezistenta coloanei vertebrale.