Articole Osteoporoza

Informarea pacientului asupra riscurilor osteoporozei. Ultimile noutati din osteoporoza, reumatologie, metode noi de diagnostic si tratament.

Osteoporoza: tratament prin rezonanta magnetica

Ştim cu toţii, mai ales noi, femeile, ce probleme medicale importante poate genera osteoporoza. Mai

Adio, dureri de oase! Tratamentul care poate reface cartilajul articular degradat

Unele din cele mai frecvente afecțiuni cronice pe care le ȋntâlnim sunt osteoartrita și osteoporoza.

Analize pentru osteoporoza

Scopul analizelor medicale este de a determina daca o persoana sufera de osteoporoza, are densitate osoasa scazuta si un risc crescut pentru imbolnavirea de osteoporoza, este la menopauza si/sau are deficiente hormonale, sau are o deficienta care sta la baza exacerbarii pierderilor de masa osoasa.
Se pot face analize pentru evaluarea pierderilor de densitate osoasa, pentru evaluarea starii de sanatate ale oaselor dupa suferirea unei fracturi sau pentru monitorizarea eficacitatii tratamentului pentru osteoporoza. Diagnosticul imagistic – este o investigatie paraclinica – este folosita pentru efectuarea osteodensitometriei, principalul test de diagnosticare a osteoporozei.

Cauzele osteoporozei

Oasele din corpul uman sunt vii si se afla intr-o continua dezvoltare – nu sunt statice, asa cum sunt reprezentate pe pozele din carti. Oasele se afla intr-o schimbare continua pe tot parcursul vietii, cu anumite celule osoase care se dizolva si celule noi care se dezvolta intr-un proces numit remodelare osoasa. Prin acest proces de remodelare, o mare parte a scheletului uman este inlocuita la fiecare 10 ani.
La persoanele cu osteoporoza resorbtia osoasa este mai accelerata decat formarea de tesut osos nou. Oasele devin poroase, fragile si sunt predispuse fracturilor. La radiografia unui sold cu densitate osoasa normala se poate observa o matrice densa de celule osoase. Spre deosebire, la radiografia unui

Ce este osteoporoza

Oasele persoanelor cu osteoporoza sunt subtiri si foarte fragile. “Osteo” provine din cuvantul grec “osteon”, care inseamna “os”, iar “poroza” provine din cuvantul grec “poros”, care inseamna “gaura, pasaj”. Conform dictionarului medical Medilexicon, osteoporoza este o “reducere cantitativa a masei osoase sau atrofia tesutului scheletic; o tulburare corelata cu varsta individului, caracterizata de scaderea masei osoase si deteriorarea microarhitectonicii tesutului osos, determinand o susceptibilitate crescuta la fracturi”.
Aproximativ 3 milioane de persoane din Marea Britanie sufera de osteoporoza, inregistrandu-se anual in jur de 230.000 de fracturi, potrivit datelor emise de Serviciul National de Sanatate (NHS).