Cat dureaza refacerea dupa tratamentul varicelor?
In general pacientii dupa tratamentul de varice efectuat pren metoda UGS, se pot intoarce la activitatea normala imediat dupa tratament, inclusiv la serviciu sau pot calatori imediat dupa sedinta de tratament. Este totusi recomandat ca timp de 2 saptamani dupa sedinta terapeutica sa se evite ridicarea greutatilor mari si activitati fizice intense.
La ce sa ne asteptam dupa sedinta de tratament?
Sedinta de tratament dureaza intre 15 minute si o ora, in functie de gradul de extensie si de calibrul venelor varicoase. Un agent sclerozant lichid este injectat direct in vena afectata de cu ajutorul unui ac de punctie, determinand contractia si in cele din urma colapsul acestora. In decurs de cateva saptamani traiectul venei va disparea complet. Este o procedura nedureroasa care poate fi practicata fara anestezie in cabinetul de consultatie. Disconfortul dupa injectare este minim la cei mai multi dintre pacienti.
Dupa procedura pacientului i se aplica un ciorap compresiv ce nu trebuie dat jos timp de 3 -5/ zile. Pacientilor nostril li se indica sa mearga pe jos la 15 minute imediat dupa injectare si ulterior de 6 ori pe zi cate 5-10 minute in primele 7 zile. Mersul pe jos in casa sau la serviciu sunt perfect acceptabile.
Exista complicatii dupa tratament?
Mici echimoze (vanatai) pot apare la locul injectiei, dar vor disparea de la sine in scurt timp. Cand sunt injectate vene de calibru mare, este destul de comun sa apara pe locul venei un cordon dur, usor dureros, sau mici umflaturi de-a lungul acesteia. Acest lucru este normal si nu indica decat ca vena a reactionat eficient dupa injectarea cu substanta sclerozanta. Aplicarea de gheata, administrarea de ibuprofen si mentinerea piciorului ridicat pe un plan inclinat pot ajuta la remiterea precoce a acestor mici inconveniente. Ocazional poate apare o pigmentare maronie a pielii de deasupra venei tratate care va dispare in cateva luni, uneori evoluand spre depigmentare.
Exista si cateva complicatii serioase, din fericire extrem de rare, cum ar fi formarea de cheaguri venoase in venele profunde ale piciorului, nesupuse tratamentului, mai ales la persoanele predispuse. Incidenta unei astfel de complicatii este insa chiar mai rara decat la interventia chirurgicala normala. De asemenea pot apare uneori reactii alergice mai ales in combinatie cu un alt tip de medicatie. Alte inconveniente foarte rare si care se remit de la sine pot fi tulburari vizuale tranzitorii, ameteli si mancarimi pasagere.
In concluzie, scleroterapia ghidata ultrasonic (UGFS) este o procedura sigura, eficienta, cu complicatii serioase foarte rare.