Preocuparile endocrinologilor din boardurile societatilor de specialiate: E.T.A. , cat si cei din ENDOCRINE SOCIETY ,I.T.F, si I.D.F., elaboreaza in perioada speciala de acum/perioada pandemiei, ghiduri si indrumari ce vin in ajutorul pacientilor.

O atentionare speciala se face asupra bolnavilor cu grad ridicat de risc pentru dezvoltarea unor forme de boala mai severe si implicit cu o evolutie mai trenanata si in unele cazuri, nefavorabila.

Profilaxia activa in aceste cazuri este extrem de utila acum, ferind pacientii de probleme de sanatate ce se pot agrava in necunostinta de cauza. Aceste situatii deosebite se pot intalni la:

  1. tiroidopatii autoimune- tiroidita cronica autoimuna HASHIMOTO si boala BASEDOW-GRAVES (prin raspuns imun particular la infectia COVID),
  2. pacientii suferind de cancer tiroidian-formele rezistente la tratament conventional si care se afla in protocol de tratament cu inhibitori de tirozin-kinaza (o clasa terapeutica inovativa), cat si cei ce sunt dupa doze terapeutice specifice de Iod radioctiv (prin imuno-deficiente specifice atat patologiei cat si terapiei acesteia),
  3. Pacientii in tratament corticosteroid pentru oftalmopatie Graves sau tiroidita subacuta (prin deficitul imun secundar).

Pacientii ce se incadreaza in aceste categorii sunt sfatuiti sa adopte un stil de viata sanatos, o dieta sanogena, (renuntare la fumat unde este cazul), regim de somn adecvat. De asemenea este recomandat sa incerce sa minimizeze riscul de infectie. Nu in ultimul rand, adesabilitatea si aderenta la consultul de specialitate sa fie optime.

Luand in considerare datele de cercetare in endocrinologie expuse in publicatii prestigioase de specialitate (Jurnalul de endocrinologie clinica si metabolism:JCEM – Oxford Academic, comunicarea Asociatiei Europene de Tiroida publicata de S. Karger AG la Basel, cat si lucrari publicate de: endocrinologii de la Universitatea Insubria in Varese, colectivul medical de specialitate din Ankara Hospital, profesorul Latrofa si echipa acestuia din cadrul Spitalului Universitar din Pisa, departamentul de Medicina Clinica si Experimentala, doresc sa aduc in atentia atat a profesionistilor din sanatate cat si a pacientilor care au trecut prin infectia cu noul virus, asocierea tiroiditei subacute cu infectia COVID.

Tiroidita subacuta in endocrinologie, sindromul Guillain-Barre neurologic, asocieri mai putin evocate ale infectiei cu noul virus, se cuvine a fi suspicionate si cautate activ. Avand semiologia mai putin zgomotoasa uneori, sau atipica, in lipsa diagnosticului si tratamentului specific, pot face extrem de problematica evolutia imediat post infectie cat si pe termen lung, impietand o buna recuperare dupa imbolnavire.

Dr. Iulia Enachescu, medic specialist endocrinologie, Clinica Laurus Medical Deva

Surse:
E.T.A. (EUROPEAN THYROYD ASSOCIATION) – SOCIETATEA EUROPEANA DE BOLI ALE TIROIDEI
ENDOCRINE SOCIETY U.S.A – SOCIETATEA DE ENDOCRINOLOGIE S.U.A.
I.T.F (INTERNATIONAL TIROID FEDERATION) – FEDERATIA INTERNATIONALA DE BOLI ALE TIROIDEI
I.D.F. (INTERNATIONAL DIABETES FEDERATION) – FEDERATIA INTERNATIONALA DE DIABET