Acneea reprezintă una din cele mai frecvente afecțiuni întâlnite într-un cabinet de dermatologie, respectiv principalul motiv de prezentare la medicul dermatolog la vârsta adolescenței.

Este o boală inflamatorie a glandelor sebacee (glandele care produc sebum- uleiul natural al pielii) și se manifestă prin așa numitele coșuri si puncte albe sau negre.

Acneea nu este o infecție, cum sunt tentați să creadă mulți dintre pacienți, din cauza puroiului prezent în coșuri. Intr-adevăr, în formarea coșurilor intervine și o bacterie (Propionibacterium acnes), dar aceasta face parte din flora naturală a pielii și se înmulțește în exces doar în asociere cu ceilalți factori care duc la apariția acneei. Terenul favorabil formării acneei este tenul gras, ceea ce înseamnă tendința pielii de a produce sebum în exces, dând aspectul lucios, uleios al feței, potrivit doamnei doctor Ioana Pop, medic specialist dermatologie-venerologie Laurus Medical Cluj.

După cum menționam mai sus, acneea apare în adolescență, în perioada pubertății, din cauza modificărilor hormonale care au loc în acest moment. Aproape nu există persoană care să nu fi avut măcar un coș în această perioadă a vieții.

Hormonii androgeni (bărbătești), ca testosteronul, duc la creșterea secreției de sebum, de aceea acneea este de multe ori mai severă la băieți. Dacă apare la maturitate, se suspicionează alte probleme de sănătate care pot duce la apariția acneei.

Printre acestea se numără:

  • sindromul ovarelor polichistice
  • sindromul Cushing
  • tratamentul cu hormoni corticosteroizi etc.

Uneori apare la culturiști sau alți sportivi din cauza suplimentelor nutritive ce conțin steroizi, pe care și le administrează pentru creșterea performanțelor fizice. Deși mulți pacienți incriminează dieta, studiile de specialitate nu au arătat o asociere clară între o anumită dietă și apariția acneei.

Gradul de severitate al acneei variază de la un individ la altul. Unii pacienți fac forme ușoare, cu doar câteva leziuni pe bărbie, pe când alții fac forme foarte severe, cu noduli și chisturi mari, care pot pune probleme serioase de ordin fizic și psihic. De obicei, formele severe duc la formarea de cicatrici, dar și pacienții cu forme usoare sau moderate se pot confrunta cu această problemă.

Este foarte importantă prezentarea la medicul dermatolog la primele semne ale acneei, pentru un sfat avizat în legătură cu tratamentele și produsele de îngrijire care trebuie folosite.

Tocmai din percepția greșită că acneea este o boala infecțioasă, mulți pacienți au tendința sa iși curețe excesiv fața, cu produse agresive, care, de multe ori, înrăutățesc situația.

De asemenea, este nevoie de răbdare multă din partea pacientului, deoarece această afecțiune nu se vindecă peste noapte, ci în timp. Pot apărea recidive și acest lucru nu se întâmplă din cauza faptului ca tratamentul nu a fost bun, ci din cauza predispoziției pielii spre formarea acneei.

Apariția coșurilor poate fi prevenita prin alegerea si utilizarea produselor de îngrijire avizate, destinate tenului cu probleme.

Pentru cicatricile post-acneice există soluții care pot duce la o ameliorare semnificativă a aspectului pielii. Printre acestea se numără: peeling-ul chimic, dermapen, mezoterapie, PRP (terapia vampir), proceduri care trebuie efectuate într-un cabinet medical, la indicația și de către un medic dermatolog, pentru a fi sigur că procedura aleasă este cea potrivită în situația dată.

Așadar, dacă vă confruntați cu probleme ale tenului legate de acnee, înainte de a încerca tot felul de tratamente costisitoare și care se promit miraculoase, adresați-vă medicului dermatolog, deoarece acesta vă poate oferi cele mai bune sfaturi legate de tratamentul acneei și al urmelor lăsate de aceasta.

Sursa:
https://www.doctorulzilei.ro/acneea-nu-este-o-infectie-si-nici-o-boala-rezervata-tinerilor-ci-poate-fi-semnul-acestor-grave-probleme-de-sanatate/