Atenționările dermatologului: ”Arsurile solare din copilărie sunt unul dintre factorii de risc ai melanomului”

Greșeli frecvente care te pot îmbolnăvi și îmbătrâni într-o singură vară! Atenționările dermatologului: ”Arsurile solare din copilărie sunt unul dintre factorii de risc ai melanomului”

Sănătatea pielii este atât de importantă! Acestea sunt cele mai frecvente 8 probleme ale pielii care apar vara! Atenție la sfaturile dermatologului, trebuie urmate, altfel riscăm probleme de sănătate și chiar îmbătrânirea prematură!

Ce afecțiuni ale pielii se pot manifesta mai des vara? Radiațiile UVA– reprezintă 95% din razele UV. Acestea pătrund adânc în piele, până la celulele dermului.

Degradează elastina și colagenul, accelerând îmbătrânirea prematură cu apariția de riduri.

Pot produce alergii solare, fotosensibilizari si hiperpigmentari (efelide, melasma). Amplifică efectele cancerigene ale razelor UVB.

Radiațiile UVB – ating epidermul, partea superficială a pielii. Acestea stimulează bronzul, însă în cazul unei expuneri îndelungate, pot provoca arsuri solare.

Expunerea la soare presupune expunerea la efectele nocive ale radiațiilor UV printre care se numără:

  • apariția nevilor (alunițelor)
  • riscul apariției cancerului de piele și numai prin inducerea imunosupresiei (scăderea imunității)
  • agravarea unor afecțiuni cutanate și sistemice preexistente precum rozaceea, lupus eritematos sistemic, dermatomiozita, vitiligo și altele
  • apariția fotosensibilitatii cutanate – reactivitate crescută a pielii( iritații, eritem, vezicule, edem) în urma administrării unor medicamente (Doxiciclina, Tetraciclina, Ciprofloxacina, Ibuprofen, Isotretinoin) sau a contactului pielii cu anumite plante ori substanțe (produse cosmetice, parfumuri).

Afecțiunile dermatologice care pot fi provocate sau potențate de expunerea la ultraviolete ne-au fost prezentate de medicul dermatolog Roxana Cârnaru de la Clinica Laurus Medical, în exclusivitate pentru DOCTORUL ZILEI.

Arsura solară

Este cea mai frecventă dermatoză fotoindusă, fiind ușor de recunoscut. Pe zona „uitată” la soare apar roșeață, edem, veziculo-bule, usturime supărătoare. În cazurile severe se pot asocia: febra, frisoane, durere de cap, greață, vărsături. Arsurile solare din copilărie sunt unul dintre factorii de risc ai melanomului.

Erupția polimorfă la lumină

Debutează după expunerea la soare, mai ales la femeile tinere, cu pielea deschisă. Tipic, apare primăvara/vara/după solar, pe zonele „neobișnuite” cu soarele (trunchi, membre), în timp ce zonele expuse frecvent (fața, gâtul) sunt cruțate. Se vindecă în 7-10 zile, dar se poate repeta în primăvara/vara următoare. Leziunile pot fi pete rosii, papule sau vezicule, însă la aceeași persoană se observă un singur tip de leziuni.

Urticaria solară sau „alergia la soare”

Este o afecțiune rară, ce se manifestă la câteva minute dupa expunerea la soare. Apar pete roșii reliefate, fugace, pruriginoase. La câteva ore dupa întreruperea expunerii la UV, erupția dispare.

Dermatozele foto-toxice si foto-alergice

Când soarele interacționează cu substanțe fotosensibilizante (ingerate sau aplicate pe piele), rezultă dermatita fototoxică. Atenție la expunerea la soare atunci când luați medicamente: unele antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene etc. O formă particulară este fitofotodermatita: pielea intră în contact cu unele plante (țelina, păstârnac, citrice) și apoi este expusă la soare. Rezultatul: apar roșeața, bule cu lichid, adesea dispuse liniar si asociind mâncărime intensă, chiar durere.

Dermatozele fotoalergice seamană cu cele fototoxice, dar sunt mai rare si apar exclusiv la cei alergici la anumite substanțe (ingerate sau aplicate pe piele). Este necesară expunerea anterioară la substanța respectivă (sensibilizarea).

Soarele este implicat în apariția tuturor celor trei tipuri principale de cancer cutanat: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și melanomul malign. Cele mai importante semnale de alarmă pentru melanom sunt: modificarile dimensiunii, formei sau culorii alunitelor sau altor leziuni cutanate. Depistarea precoce a melanomului se bazeaza pe identificarea factorilor de risc si prin intermediul dermatoscopiei, metoda neinvaziva care permite vizualizarea in detaliu a suprafetei leziunilor cutanate.

Lupusul eritematos este accentuat de expunerea la soare

Este o boala autoimuna ce afecteaza mai ales femeile, fiind caracterizata prin fotosensibilitate. Poate avea manifestari cutanate variate, dar cel mai des apare o eruptie in forma de fluture la nivelul nasului si al obrajilor. Initial, predomina roseata, ulterior se adauga scuame si atrofie cutanata.

 Persoanele cu vitiligo trebuie sa evite expunerea la soare

Leziunile de vitiligo sunt pete decolorate ce au contur net, asimptomatice. Nu se recomanda expunerea la soare, deoarece, la nivelul leziunilor, melanocitele au fost distruse, astfel incat nu se mai poate realiza fotoprotectia si pot aparea arsuri severe.

Acneea, cuperoza, herpesul – afectiuni dermatologice accentuate de soare. Bronzarea fetei poate masca temporar leziunile de acnee, insa, pe termen lung, efectul soarelui nu pare a fi unul benefic. In cuperoza, soarele actioneaza atat prin intermediul ultravioletelor, cat si prin cel al radiatiilor infrarosii, agravand manifestarile tipice: eritemul si vasele dilatate de la nivelul fetei. Eruptiile de herpes labial pot avea drept factor declansator expunerea la soare, deoarece ultravioletele pot deprima tranzitoriu celulele efectoare (celule care neutralizeaza si distrug particulele virale) ale sistemului imun. Tot după o expunere agresivă, prelungită se pot “înmulţi” comedoanele, papulele şi pustulele celor care au acnee, de obicei la nivelul feţei sau trunchiului posterior, fapt explicat prin accentuarea tendinţei de obstrucţie a canalului de evacuare a glandelor de grăsime din cauza îngroşării reactive a pielii, ca măsură de apărare în faţa “atacului” ultravioletelor.

În majoritatea cazurilor de dermatoze fotoexacerbate, lezarea cutanată devine evidentă după aproximativ 20 de minute sau la câteva ore de expunere.

Episodul  se ameliorează în cateva zile după evitarea cât mai strict posibil a luminii solare şi cu instituirea  tratamentului caracteristic bolii iniţiale

Dermatozele fotoagravate sunt acele boli de piele care se agravează sau care recidivează/ devin clinic aparente după expunere la soare, deşi ele nu sunt determinate direct de lumina soarelui.

Sursa:
https://www.doctorulzilei.ro/sanatatea-pielii-greseli-frecvente-care-te-pot-imbolnavi-si-imbatrani-intr-o-singura-vara/