Ca urmare a osteoporozei, oasele formeaza o structura poroasa anormala, compresibila, ca un bureteOsteoporoza este o afectiune caracterizata de scaderea densitatii osoase si slabirea rezistentei oaselor, care au ca rezultat fragilitatea osoasa. Ca urmare a osteoporozei, oasele formeaza o structura poroasa anormala, compresibila, ca un burete. Aceasta afectiune a sistemului osos slabeste oasele si determina aparitia frecventa a fracturilor. Osteopenia este o afectiune a oaselor care determina de asemenea o densitate osoasa mai scazuta decat densitatea normala, insa mai putin grava ca cea provocata de osteoporoza.

Un os normal este compus din proteine, fibre de colagen si ioni de calciu, toate aceste componente determinand rezistenta osoasa. Oasele afectate de osteoporoza se pot fractura ca urmare a unor leziuni minore care, in mod normal, nu ar provoca fracturi unui os sanatos. Fracturile pot fi fracturi deschise (ca in cazul fracturilor de sold) sau de compresie (ca in cazul fracturii de compresie a coloanei vertebrale). Coloana vertebrala, soldurile, coastele si incheieturile mainilor sunt oasele cele mai susceptibile la fracturi osteoporotice, desi aceste fracturi pot aparea la orice nivel al sistemului osos.

Care sunt semnele si simptomele osteoporozei:

Osteoporoza poate fi asimptomatica timp de zeci de ani, deoarece primele simptome apar abia dupa suferirea unei fracturi osoase. In plus, unele fracturi osteoporotice pot trece nedetectate pentru mult timp, din cauza lipsei de simptome. De aceea, unele persoane nu constientizeaza prezenta bolii pana cand nu sufera o fractura osoasa dureroasa. Cel mai comun simptom asociat fracturilor osteoporotice este durerea intensa; localizarea durerii depinde de localizarea fracturii. Simptomele osteoporozei la barbati sunt asemanatoare cu simptomele osteoporozei la femei.

Fracturile de coloana vertebrala provoaca o durere severa, care radiaza de la spate spre partile laterale ale corpului. In timp, fracturile vertebrale repetate pot duce la dureri cronice de spate, precum si la scaderea in inaltime si/sau la curbarea coloanei vertebrale din cauza compresiei vertebrelor. Aceasta compresie da persoanelor un aspect rotunjit al partii superioare a spatelui, denumit popular si “cocoasa”, deoarece este intalnit frecvent la femeile in varsta.

O fractura care apare in timpul desfasurarii activitatilor normale se numeste fractura de stres. De exemplu, unele persoane cu osteoporoza pot suferi fracturi de stres la picioare in timpul mersului pe jos sau chiar la coborarea bordurilor sau scarilor.

Fracturile de sold apar de obicei ca rezultat al cazaturilor. La persoanele cu osteoporoza, fracturile de sold pot aparea in urma unor accidente banale. Acest tip de fracturi poate avea o vindecare precara dupa corectarea chirurgicala, din cauza vindecarii lente a osului.