Ce este chirurgia plastica?

Chirurgia plastica este specialitatea care permite chirurgului sa modeleze si sa-si foloseasca inclinatia artistica. Impreuna cu stiinta aceasta specialitate formeaza un hibrid deosebit, tratand patologii dintre cele mai diverse.

Chirurgia plastica are 2 categorii mari:

  • Chirurgia reconstructiva care se ocupa de Chirurgia mainii, Chirurgia arsurilor, Chirurgia malformatiilor congenitale si Microchirurgia
  • Chirurgia estetica

Chirurgia reconstructiva

Chirurgia mainii trateaza patologia acuta – fracturi, leziuni tendinoase si ligamentare, leziuni vasculonervoase si cea cronica – canal carpian, Dupuytren, trigger finger, rizartroza etc.

Chirurgia arsurilor se desfasoara de obicei in centre specializate si se ocupa de bolnavul ars din toate punctele de vedere de la internare, pe timpul spitalizarii, dar si dupa externare unde se pune problema de reabilitare si chirurgia cicatricilor.

Chirurgia malformatiilor congenitale este menita sa trateze patologia aparuta in timpul gestatiei, ocupandu-se de copiii afectati de la nastere si pana acestia devin adulti.

Microchirurgia este o ramura delicata a acestei specialitati si se ocupa in cea mai mare parte de acoperirea defectelor cu lambouri loco-regionale si libere – reconstructia sanului dupa mastectomie, dar se ocupa si cu replantarea si revascularizarea segmentelor de membre amputate.

Chirurgia estetica

Chirurgia estetica are ca obiectiv ameliorarea aspectului pacientilor avand ca principii imbunatatirea simetriei, proportiilor si aspectului estetic. Este o chirurgie electiva deoarece zonele tratate functioneaza in limite normale. Arealul interventiilor estetice cuprinde:

  • Chirurgia sanului – augmentare, reductie, lifting
  • Chirurgia fetei – blefaroplastie, rinoplastie, facelift, liftingul gatului, augmentare scheletala
  • Chirurgia corpului – liposuctia, abdominoplastia, tratamentul ginecomastiei, augmentare cu grasime
  • Rejuvenarea pielii – injectare fillere, tratamente cu Botox, peeling-uri, tratamente laser

Ambele ramuri cauta sa imbunatateasca aspectul corpului uman, dar in timp ce Chirurgia estetica se practica pe un pacient fara patologie, Chirurgia reconstructiva trateaza bolnavi cu patologii ce necesita restabilirea functiei cat si aspectului.

Articole medicale Chirurgie Plastica

  • sindromul-de-canal-carpian

Sindromul de canal carpian. Cauze, simptome si tratament

Dr. Ana Otel, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă explică ce este sindromul de canal carpian, care sunt simptomele lui și cum se rezolvă.

Termenul de canal carpian se referă la tunelul fibro-osos de la nivelul încheieturii mâinii,