Daca ati trecut mai recent sau cu ceva vreme in urma prin infectia cu noul virus si vedeti ca inima dumneavostra are pusee de tahicardie (batai mai repezi, mai frecvente) si/sau aritmii, daca la nivelul gatului (portiunea anterioara de sub marul lui Adam), este mai sensibila, dureroasa chiar, spontan sau la palpare, si daca apare asociat si febra, este cazul sa suspicionati afectarea tiroidei in infectia Covid.

Tiroidita subacuta – asa se numeste afectiunea tiroidei, afectare a glandei tiroide despre care va voi vorbi in randurile de mai jos. Tiroidita subacuta afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii si este una dintre rarele cauze ale hipertiroidiei (exagerarea functiei tiroidei). Denumiri ce reunesc aceeasi boala sunt: tiroidita subacuta granulomatoasa, tiroidita subacuta non supurativa, tiroidita cu celule gigante, cat si tiroidita de Quervain.

Cauza fiind o infectie cu un virus sau procesul inflamator post-viral, incidenta este sezoniera (afectiune care este mai frecventa in anumite sezoane). Raspunsul imun nu este auto-sustinut asa cum se intampla in bolile autoimune, fiind limitat. Sunt implicate moleculele complexului HLA B 35. La sfarsitul bolii, celulele foliculului tiroidian se regenereaza, recuperarea completa fiind specifica, dar procentul nu este desigur, 100%. Evolutia bolii tine (ca si in oricare tip de patologie) de specificul gazdei/pacientului.

Tiroida este in mod tipic slab pana la moderat marita (difuz sau asimetric) si sensibila, chiar dureroasa la atingere, la palpare. Pe langa gradele diferite de durere locala sau iradiata in portiunea superioara a gatului, maxilar, in urechi sau in zona toracala superioara, pot sa apara: febra, starea generala alterata, lipsa poftei de mancare, dureri musculare, palpitatii, transpiratii, anxietate, scadere in greutate. S-au raportat cazuri, intr-adevar rare, in care este descrisa prezenta fibrilatiei atriale aparuta in absenta antecedentelor cardiace.
Inflamatia glandei tiroide si hipertiroidismul sunt tranzitorii intr-un interval de doua pana la opt saptamani, in unele forme de boala chiar si fara tratament. Poate urma o perioada de hipotiroidism (functie diminuata a glandei tiroide), cu durata intre doua pana la opt saptamani sau chiar mai lunga. Recuperarea este, de cele mai multe ori, completa si intr-o perioada scurta de timp, insa cazurile care dezvolta hipotiroidism permanent, au nevoie de tratament de substitutie cu Levothyroxin pe toata durata vietii.

Analizele generale reflecta inflamatia (V.S.H, P.C.R.), dar pot fi prezente si valori sugestive pentru: anemie usoara leucocitoza (numar crescut de leucocite), iar cele specifice reflecta functia tiroidei la momentul dozarii hormonilor. Tot la capitolul determinari de laborator si paraclinice, evaluarea acestei boli se face coreland clinica cu analizele si cu aspectul ecografic dar si al vascularizatiei Doppler ale glandei tiroide.

Rareori se utilizeaza la diagnostic scintigrafia cu Technetiu sau punctia biopsie aspiratorie cu ac fin, metodele expuse anterior fiind suficiente. Sunt cateva situatii particulare in care diagnosticul diferential este cu: abcesul sau hemoragia tiroidiana, cancerul tiroidian sau limfomul. La diagnostic diferential mai pot fi puse in discutie: arterita temporala (cu celule gigante, arterita craniana sau boala Horton), tiroidite cronice autoimune (tiroidita Hashimoto), sau hipertiroidismul din boala Basedow-Graves.

Tratamentul vizeaza antiinflamatoare de tip nesteroidian sau steroidian, impreuna cu arsenalul specific de terapie endocrina, in functie de specificul si evolutia bolii la fiecare caz in parte.

De ce este necesara o consultatie la endocrinolog, la o boala (in majoritatea cazurilor) cu evolutie favorabila si fara tratament? Este optim sa ai functia tiroidei eficient monitorizata, in special daca ai asociata si alta patologie a carei evolutie este strans corelata cu nivelul hormonilor tiroidieni. Aici mentionez: Diabet Zaharat, Hipertensiune Arteriala Esentiala, Cardiopatie Ischemica Cronica, tulburari de ritm cardiac. In cazul aritmiilor cardiace si valorilor glicemice „inexplicabile” vorbim despre cele mai usor observabile dezechilibre ce doar aparent nu au explicatie si doar aparent nu se corecteaza doar cu tratamentul specific (diabetologic sau cardiologic), sau interventie corecta asupra stilului de viata.

Revenind la celelalte patologii: gastroenterologica, neurologica, psihiatrica, dermatologica (in fapt nu exista specialitati „indemne” la influentele tiroidopatiilor) insist asupra situatiei in care tiroida este afectata dar semnele de boala nu sunt extrem de clare si nu te duc cu gandul la o boala endocrina co-existenta.

Vreau sa insist aici mai ales la recuperarea post pneumopatie Covid (monitorizarea pneumologica a pacientilor post Covid 19) in cazul in care apare acesta tiroidita subacuta sau orice reactivare de patologie tiroidiana pre-existenta afectarii Covid, fara diagnostic si terapie specifica endocrinologica, evolutia bolii si recupararea post Covid are de suferit. Adica recuperarea nu este satisfacatoare si se imbunatateste daca diagnosticul si tratamentul bolii de tiroida asociate este bine condus si supravegheat. Post Covid tiroidita subacuta este raporatata dupa un interval variabil, respectiv intre 17 si 40 de zile post COVID.

Tiroidita subacuta in endocrinologie ori sindromul Guillain-Barre in neurologie, asocieri mai putin evocate ale infectiei cu noul virus, se cuvine a fi suspicionate si cautate activ. Avand uneori semiologia mai putin zgomotoasa, sau chiar atipica, in lipsa diagnosticului si tratamentului specific, aceste afectiuni pot face extrem de problematica evolutia atat imediat, post infectie, cat si pe termen lung, impietand o buna recuperare dupa imbolnavire.

De asemenea sa nu uitam ca luna Ianuarie este: Thyroid Awareness Month, luna in care atentia lumii endocrine este dedicata bolilor glandei tiroide.

Dr. Iulia Enachescu, Medic Specialist Endocrinologie - Clinica Laurus Medical Deva