Cauzele osteoporozeiOasele din corpul uman sunt vii si se afla intr-o continua dezvoltare – nu sunt statice, asa cum sunt reprezentate pe pozele din carti. Oasele se afla intr-o schimbare continua pe tot parcursul vietii, cu anumite celule osoase care se dizolva si celule noi care se dezvolta intr-un proces numit remodelare osoasa. Prin acest proces de remodelare, o mare parte a scheletului uman este inlocuita la fiecare 10 ani.

La persoanele cu osteoporoza resorbtia osoasa este mai accelerata decat formarea de tesut osos nou. Oasele devin poroase, fragile si sunt predispuse fracturilor. La radiografia unui sold cu densitate osoasa normala se poate observa o matrice densa de celule osoase. Spre deosebire, la radiografia unui sold cu osteoporoza se va observa in cea mai mare parte un spatiu trabecular gol. Matricea osoasa este dizolvata aproape in totalitate, putandu-se observa doar cateva fibre ramase.

Osteoporoza este numita si “hotul tacut” odata cu inaintarea in varsta.

Densitatea osoasa este la apogeu in jurul varstei de 20 ani. Odata cu inaintarea in varsta apar mai multi factori care pot determina pierderi de masa osoasa. Osteoporoza sau afectiunea timpurie care avertizeaza aparitia ei, osteopenia, semnaleaza un dezechilibru in procesul de remodelare osoasa: prea mult tesut osos este distrus si prea putin tesut osos se regenereaza. Rezultatele acestui proces sunt fragilitatea oaselor si cresterea riscului de fracturi.

Probabil cunoasteti faptul ca aveti nevoie de calciu pentru a forma oase puternice, insa o dieta saraca in calciu nu este singurul element negativ. Exista si cauze mai putin cunoscute ale osteoporozei. Expertii in domeniu considera ca pierderea de masa osoasa este provocata, de cele mai multe ori, de o combinatie a mai multor factori de risc.

Cauzele osteoporozei: Nivelul scazut de estrogen la femei

Care este cea mai intalnita cauza a osteoporozei? In general este vorba de deficienta de estrogen la femei. Resorbtia osoasa este accelerata in perioada de postmenopauza, cand femeile in varsta sufera o scadere rapida a nivelului de estrogen. In timp, riscul aparitiei osteoporozei si implicit a fracturilor creste, pe masura ce aceste femei pierd mai mult tesut osos decat inlocuiesc.

Femeile adulte tinere care nu mai au ciclu menstrual – cum ar fi atletele foarte slabe sau fetele care sufera de anorexie – au densitatea osoasa compromisa. Indepartarea chirurgicala a ambelor ovare, denumita ovariectomie bilaterala, poate provoca de asemenea densitate osoasa scazuta si osteoporoza. Intr-un studiu, aceasta interventie chirurgicala a provocat o crestere cu 54% a fracturilor de sold, coloana vertebrala si incheieturile mainilor la femeile aflate in perioada postmenopauza.

Cauzele osteoporozei: Nivelul scazut de testosteron la barbati

Barbatii au nevoie atat de testosteron, cat si de estrogen pentru sanatatea oaselor. Aceasta se datoreaza faptului ca testosteronul este convertit in estrogen cu rol de protectie a oaselor. Exista un consens clar ca, atunci cand este evaluata starea de sanatate a barbatilor cu osteoporoza, trebuie sa evaluati intotdeauna si deficientele de testosteron.

Cauzele osteoporozei: Alte dezechilibre hormonale

Exista si alti hormoni cu rol in regularea densitatii osoase, inclusiv hormonul paratiroidian (parathormon) si hormonul de crestere (somatotrop). Acesti hormoni determina eficacitatea cu care este folosit calciul in procesul de remodelare osoasa. Totusi, excesul de parathormon, denumit hiperparatiroidism, provoaca eliminari sporite de calciu prin urina, in detrimentul asimilarii acestuia de sistemul osos. Deficienta de calciu inseamna oase mai slabe. Totodata, cu inaintarea in varsta, corpul produce mai putin hormon somatotrop, care este necesar pentru a forma oase puternice.

Cauzele osteoporozei: Deficienta de calciu

Formarea de tesut osos nou, in timpul procesului permanent de remodelare osoasa, nu se poate face fara aport de calciu. Oasele actioneaza ca un rezervor pentru doua minerale – calciu si fosfor. Aveti nevoie de un nivel constant de calciu in sange, din moment ce multe dintre organe sunt dependente de calciu – inima, muschii, sistemul nervos. Atunci cand aceste organe necesita calciu, ele il vor asimila din depozitul mineral din oase. In timp, pe masura ce acest depozit se epuizeaza, oasele vor deveni mai subtiri si mai fragile.

Cauzele osteoporozei: Deficienta de vitamina D

Deficienta de vitamina D poate duce la pierderea de tesut osos si slabirea oaselor. Forma biologica activa a vitaminei D, denumita si calcitriol, este mai mult un hormon decat o vitamina, afirma Paul Mystkowski. Printre numeroasele beneficii, vitamina D asigura si asimilarea calciului in corp.

Cauzele osteoporozei: Stilul de viata sedentar

Oasele slabesc daca nu sunt solicitate. Va amintiti de primii astronauti? Acestia au suferit o pierdere accelerata de tesut osos, provocata de lipsa de gravitatie din spatiu. Persoanele cu un stil de viata sedentar sau suferind de paralizie sau distrofie musculara pierd accelerat tesut osos. Ca si cauza a osteoporozei, aceasta este o cauza care poate fi evitata. Va puteti remodela oasele efectuand exercitii antigravitationale, exercitii care determina o solicitare medie a oaselor.

Cauzele osteoporozei: Afectiunile tiroidiene

Nivelul crescut de hormon tiroidian a fost, pentru un timp indelungat, asociat cu p pierdere accelerata de tesut osos. Acest factor a fost un motiv permanent de ingrijorare pentru multi medici, insa daca se face o evaluare pe termen lung a densitatii osoase ale pacientilor cu doze mari de medicamente pentru tiroida, nu exista o diferenta semnificativa, iar riscul de fracturi nu este semnificativ mai mare. Totusi, majoritatea medicilor sunt de acord: orice persoana cu nivele mari de hormon tiroidian poate beneficia de pe urma efectuarii de exercitii fizice si a unui aport suficient de calciu si vitamina D. Acesti factori care intervin in stilul de viata sunt metode eficiente de evaluare a riscului de fracturi, precum si monitorizarea densitatii osoase prin analize de laborator.

Cauzele osteoporozei: Fumatul

Fumatorii au o densitate osoasa mai scazuta si sunt mai predispusi la fracturi osoase decat nefumatorii. Studiile referitoare la fumat si sanatatea oaselor au scos in evidenta insa o multime de efecte negative, de la efectul toxic direct al nicotinei asupra celulelor osoase pana la incapacitatea corpului de a asimila estrogen, calciu si vitamina D.

Cauzele osteoporozei: Medicamentele

Folosirea anumitor clase de medicamente poate provoca pierderea de tesut osos si cresterea riscului de fracturi. Cele mai comune medicamente sunt corticosteroizii, cunoscuti si sub numele de cortizon, hidrocortizon, glucocorticoizi si prednison. Aceste medicamente sunt folosite in tratarea astmului, artritei reumatoide, psoriazisului, colitelor si a unei game largi de alte afectiuni. Medicamentele anticonvulsivante sunt si ele asociate cu pierderea de masa osoasa.

Cauzele osteoporozei: Afectiunile medicale

O gama larga de afectiuni pot duce la pierderea de masa osoasa, de la boli genetice, ca fibroza chistica, boli digestive, pana la tumori numite mielom multiplu, care infiltreaza oasele cu celule anormale. Excretia crescuta de calciu contribuie de asemenea la pierderea de masa osoasa. Unele persoane nu asimileaza calciul corespunzator si il excreta in urina in defavoarea asimilarii lui de catre oase.

Cauzele osteoporozei: Consumul excesiv de alcool

Alcoolul poate intrerupe procesul de remodelare osoasa si poate creste cantitatea pierduta de calciu. Persoanele sub influenta alcoolului prezinta un risc crescut de cazaturi, iar osteoporoza creste riscul fracturilor osoase.

Sanatatea oaselor este, in mare masura, sub controlul dumneavoastra. Multe din cauzele osteoporozei sunt factori din stilul de viata asupra carora puteti interveni eficient – aportul de calciu si vitamina D, efectuarea de exercitii fizice pentru intarirea oaselor. Daca pierderea de masa osoasa continua totusi sa fie o problema, consultati medicul pentru a corecta eventualele dezechilibre hormonale sau pentru a depista afectiunile medicale care produc aceasta pierdere.

Factori de risc pentru osteoporoza:

  • femeile sunt mai predispuse la osteoporoza decat barbatii, mai ales femeile slabe, cu o constitutie corporala subtire sau femeile in varsta;
  • femeile albe sau asiatice, in special cele care au in familie persoane cu osteoporoza, sunt mai predispuse la aceasta boala decat femeile de alte rase;
  • femeile aflate in perioada postmenopauza, inclusiv femeile cu menopauza precoce, menopauza indusa chirurgical, tulburari de menstruatie sau amenoree (absenta menstruatiei);
  • fumatul, tulburarile de alimentatie ca anorexia nervoasa sau bulimia, deficienta de calciu din alimentatie, consumul excesiv de alcool, stilul de viata sedentar, utilizarea unor medicamente ca anticonvulsivantele sau corticosteroizii;
  • artrita reumatoida;
  • antecedentele familiale, mai ales prezenta osteoporozei la parinti.