Polipii rectocolonici sunt mase tisulare circumscrise care supradeniveleaza mucoasa si se vad in lumenul colonului.

Se impart in trei categorii: neoplastici, nonneoplastici si submucosi.

Polipii neoplastici nu prezinta atipii glandulare si citologice, au semnificatie particulara si sunt premaligni, cu potential de a evolua catre cancer.

Polipii nonneoplastici nu au potential malign.

Polipii submucosi pot sau nu sa evolueze catre cancer, aceasta situatie variaza in functie de structura lor.

dr constantin beluFrecventa polipilor variaza foarte mult, fiind cuprinsa intre 25 si 40% si variaza in functie de standardul socio-economic, dieta hipercalorica, bogata in proteine si lipide, saraca in fibre vegetale (Statele Unite 40%, Suedia 30%, Columbia 5%, Iran mai putin de 5%).

Din punct de vedere al manifestarilor clinice situatia variaza de la lipsa totala a acuzelor clinice pana la hemoragii digestive, constipatie si/sau diaree, dureri abdominale.

Diagnosticul polipilor rectocolonici se face prin colonoscopie si prelevare de biopsii.

Evolutia polipilor rectocolonici au urmatoarea evolutie: polip minuscul in 2-3 ani se transforma in polip de 1 cm, acesta in 2-5 ani se poate transforma in cancer, care in 2-5 ani produce metastaze si acestea in 2 ani produc deces.

Tratamentul polipilor rectocolonici este polipectomia si evaluarea prin metoda examenului microscopic. Preventiv pentru polipii sub 5 mm se poate amana polipectomia dar nu mai mult de 2 ani.

Polipii mari (peste 2 cm) sunt, de regula, adenoame si trebuie excizati. In cazul polipilor fara pedicul se face reevaluarea colonoscopica la sase luni.

Dr Constantin Belu, medic primar Medicina Interna, medic primar Gastroenterologie, Clinica Laurus Medical Deva