Cancerul de colon este o problema serioasa de sanatate publica in toate tarile. Cu toate progresele inregistrate in ultimele decenii cu privire la depistare si tratament, mortalitatea este ridicata. Incidenta bolii este mare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani, mai mare la barbati decat la femei. In SUA incidenta este de 38% la barbati si 28% la femei. Mortalitatea este mai ridicata in Europa decat in SUA. In Romania incidenta este de 25%, iar in judetul Hunedoara in ultimii zece ani, incidenta a fost de 30%.
In fata acestui tablou dezolant s-au facut proiecte pentru depistarea activa prin testarea hemoragiilor oculte din materiile fecale si practicarea colonoscopiei la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani. De mentionat ca boala este multi ani silentioasa, semnele nu ingrijoreaza pacientii, hemoragiile apar tardiv, durerea este absenta si anemia sau slabirea in greutate apar cand boala este avansata.
Descoperirea hemoragiilor face parte din screening-ul pentru depistarea cancerului de colon si se face prin testul imunochimic al scaunului. La persoanele cu test pozitiv se practica colonoscopia.
Colonoscopia este standardul de aur pentru depistarea cancerului de colon si starilor precanceroase. Colonoscopia presupune pregatirea colonului cu 2-3 zile inainte de examinare, pacientul trebuie sa aiba un aport crescut de lichide (aproximativ 2 l/zi) si alimente sarace in fibre vegetale.
In ziua anterioara colonoscopiei se face pregatirea cu medicamente purgative care se beau intr-o cantitate cuprinsa intre 2 si 4 litri, in functie de preparat.
In cazul depistarii polipilor colonici se face biopsie sau excizie urmata de examen histopatologic. Dupa stabilirea diagnosticului de cancer de colon se face stadializarea bolii urmata de tratament chimioterapic, radioterapic, interventie chirurgicala. Stadiul I si stadiul II se vindeca prin interventie chirurgicala si din acest motiv depistarea bolii este o provocare pentru medici si pentru pacienti.
Dr. Constantin Belu medic primar gastroenterologie, medic primar boli interne Laurus Medical Deva.