Articole Proctologie

Informarea pacientului asupra riscurilor bolilor proctologice. Ultimele noutati din proctologie, metode noi de diagnostic si tratament

Cancerul de colon – de la diagnostic la tratament

Cancerul de colon este o problema serioasa de sanatate publica in toate tarile. Cu toate

Tratamentul modern al bolii hemoroidale

Boala hemoroidala este definita prin aparitia dilatatilor patologice ale vaselor ce formeaza plexurile hemoroidale ce

Tromboza hemoroidala – boala care iti afecteaza calitatea vietii

Tromboza hemoroidală este definită ca un proces inflamator acut, însoțind formarea unui cheag (tromb) la

Tratamentul hemoroizilor prin scleroterapie

Scleroterapia este o procedura de fixare recomandata de obicei pentru hemoroizi interni de dimensiuni mici, de gradul I sau II. Scleroterapia presupune folosirea unei substante cu efect sclerozant care cicatrizeaza tesutul inflamat, reducand astfel fluxul sanguin catre hemoroid si astfel atenueaza atat cauza aparitiei hemoroidului, cat si simptomele acestuia.
Afectiunile care justifica folosirea acestei metode sunt specifice. De exemplu, medicii vor recomanda folosirea scleroterapiei pacientilor in cazul carora tratamentul la domiciliu nu a dat rezultate sau in cazul hemoroizilor interni care nu pot fi inca supusi unei alte proceduri de fixare, numita ligaturare cu benzi elastice. Din moment ce ligaturarea cu benzi elastice necesita ca hemoroizii sa fie suficient de mari pentru a putea fi legati cu banda elastica, scleroterapia este folosita pentru hemoroizii de dimensiuni mici.
Alte cazuri care ar presupune folosirea scleroterapiei sunt hemoroizii care sangereaza sau cazurile pacientilor carora starea de sanatate nu le permite efectuarea de proceduri invazive de tratament, cum ar fi hemoroidectomia. Scleroterapia nu este recomandata in cazurile hemoroizilor prolabati sau externi, care necesita o procedura chirurgicala intensiva.

Generalitati in tratamentul hemoroizilor

Majoritatea hemoroizilor pot fi tratati prin simple schimbari de dieta si ameliorarea tranzitului intestinal. Majoritatea cazurilor nu au nevoie de operatie sau de alte tratamente, in afara de cazul in care hemoroizii sunt foarte mari in dimensiuni si durerosi. Scopul metodelor nechirurgicale de tratare a hemoroizilor, numite si proceduri de fixare, este de a reduce fluxul sanguin catre hemoroid pentru a provoca micsorarea si disparitia acestuia. Cicatricea formata in locul respectiv sustine tesutul anal si ajuta la prevenirea aparitiei de alti hemoroizi.
Procedurile de fixare includ ligaturarea cu benzi elastice (legarea hemoroizilor cu inele de cauciuc) sau folosirea de curent electric, laser sau caldura pentru cicatrizarea tesutului (terapia prin coagulare).
Operatia chirurgicala (hemoroidectomia) pot fi utilizata in cazul hemoroizilor interni de dimensiuni mari asociati cu prezenta catorva hemoroizi de dimensiuni mici sau cand alte metode de tratament nu au putut controla sangerarile. Uneori o combinatie a acestor tratamente (de exemplu o procedura de fixare si o hemoroidectomie) este ce mai eficienta cale de tratare a hemoroizilor.