Coagularea in infrarosu a hemoroizilorCoagularea in infrarosu (denumita si terapia de coagulare) este o procedura medicala folosita pentru a trata hemoroizii de dimensiuni mici si medii. In timpul procedurii medicul foloseste un dispozitiv care creeaza un fascicol de lumina infrarosie.

Caldura creata de lumina infrarosie produce cicatrizarea tesutului, ceea ce permite oprirea fluxului sanguin catre hemoroid. Hemoroidul dispare, iar cicatricea formata pe canalul anal nu permite umflarea venelor pe canalul anal. Un singur hemoroid poate fi tratat intr-o sedinta. Ceilalti hemoroizi pot fi tratati dupa un interval de 10-14 zile.

Aceasta procedura medicala poate fi efectuata si cu alte dispozitive, cum ar fi dispozitive cu laser sau curent electric, care de asemenea intrerup fluxul sanguin catre hemoroid. Fotocoagularea in infrarosu se face intr-o clinica medicala. Este posibil sa simtiti o senzatie de arsura si durere de intensitate mica in timpul procedurii. Ulterior, puteti avea o senzatie de satietate in abdomenul inferior sau o senzatie falsa de defecatie.

La ce sa va asteptati dupa tratament:

Sangerarile anale pot persista 7-10 zile dupa efectuarea procedurii, cand hemoroidul cade. Sangerarile sunt usoare si de obicei se opresc de la sine.

Puteti folosi antiinflamatoare usoare si bai calde de sezut in reprize de 15 minute pentru a ameliora disconfortul. Pentru a reduce riscul sangerarilor, evitati consumul de aspirina sau de alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) timp de 4-5 zile inainte si dupa tratamentul de coagulare in infrarosu. Medicii recomanda consumul de laxative cu continut de fibre pentru a asigura o defecatie usoara. Fortarea in timpul scaunului poate provoca recurenta hemoroizilor.

Necesitatea tratamentului:

Medicii recomanda terapia prin coagulare in cazurile in care hemoroizii interni de dimensiuni mici reprezinta o problema medicala si dupa efectuarea tratamentului la domiciliu.

Eficacitatea tratamentului:

Coagularea in infrarosu este eficienta in 7 pana la 10 cazuri din 10, insa imbunatatirile pot fi de scurta durata iar aproximativ 2 din 10 persoane vor necesita operatie.

Riscuri:

Riscurile terapiei prin coagulare includ:

  • durere de intensitate mica in timpul procedurii;
  • sangerari anale usoare;
  • aparitia de infectii in zona anala (extreme de rar);
  • retentie urinara;

Considerente:

Succesul tratamentului prin coagulare in infrarosu depinde in mare masura de experienta medicului si de capacitatea pacientilor de a schimba obiceiurile de dieta si igiena pentru a usura defecatia. Coagularea in infrarosu este costisitoare, dar este mai ieftina decat interventia chirurgicala, care implica din start internare in spital si concediu medical.

Nu toti medicii proctologi detin experienta sau echipamentul necesar pentru a efectua coagularea in infrarosu. Acest factor poate ajuta la decizia dumneavoastra in alegerea procedurii. Discutati cu medicul despre ce procedura foloseste cel mai mult si cat de multumiti de rezultatele procedurii sunt pacientii.