Prezentarea generala a tratamentului pentru hemoroiziMajoritatea hemoroizilor pot fi tratati prin simple schimbari de dieta si ameliorarea tranzitului intestinal. Majoritatea cazurilor nu au nevoie de operatie sau de alte tratamente, in afara de cazul in care hemoroizii sunt foarte mari in dimensiuni si durerosi. Scopul metodelor nechirurgicale de tratare a hemoroizilor, numite si proceduri de fixare, este de a reduce fluxul sanguin catre hemoroid pentru a provoca micsorarea si disparitia acestuia. Cicatricea formata in locul respectiv sustine tesutul anal si ajuta la prevenirea aparitiei de alti hemoroizi.

Procedurile de fixare includ ligaturarea cu benzi elastice (legarea hemoroizilor cu inele de cauciuc) sau folosirea de curent electric, laser sau caldura pentru cicatrizarea tesutului (terapia prin coagulare).

Operatia chirurgicala (hemoroidectomia) pot fi utilizata in cazul hemoroizilor interni de dimensiuni mari asociati cu prezenta catorva hemoroizi de dimensiuni mici sau cand alte metode de tratament nu au putut controla sangerarile. Uneori o combinatie a acestor tratamente (de exemplu o procedura de fixare si o hemoroidectomie) este ce mai eficienta cale de tratare a hemoroizilor.

Hemoroidectomia versus procedurile de fixare in cazul hemoroizilor interni:

  • Procedurile de fixare sunt indicate de obicei inainte de operatie pentru hemoroizii de dimensiuni mici si medii care se retrag inapoi pe canalul anal dupa defecatie (hemoroizi gradul II-III);
  • Hemoroidectomia poate asigura rezultate mai bune pe termen lung decat procedurile de fixare, insa este mai costisitoare, necesita mai mult timp de recuperare, este mai dureroasa si prezinta un risc mai mare de complicatii.

Procedurile de fixare sunt optiunea recomandata persoanelor peste 70 ani sau persoanelor cu o stare precara de sanatate.