Hemoroidul este prins cu un instrument, iar un dispozitiv pozitioneaza inelul de cauciuc la baza hemoroiduluiLigaturarea hemoroizilor cu benzi elastice este o procedura prin care hemoroidul este legat la baza cu inele de cauciuc, intrerupand fluxul sanguin catre hemoroid. Pentru a efectua aceasta procedura, medicul introduce un instrument optic (anuscop) in anus. Hemoroidul este prins cu un instrument, iar un dispozitiv pozitioneaza inelul de cauciuc la baza hemoroidului. Hemoroidul se va atrofia, iar in aproximativ o saptamana va cadea. O cicatrice se va forma in zona initiala a hemoroidului, asigurand ca venele din apropiere nu se vor umfla pe canalul anal.

Procedura este efectuata intr-o clinica medicala. Veti fi intrebat daca benzile elastice nu sunt stranse prea tare. Daca ligaturile produc durere, se poate injecta un medicament in hemoroid pentru anesteziere. Dupa procedura, puteti simti o durere si puteti avea o senzatie de satietate in abdomenul inferior, sau puteti avea o senzatie falsa de defecatie. Tratamentul este limitat la cate 1-2 hemoroizi intr-o sedinta, daca tratamentul este facut intr-un cabinet medical. Un numar mai mare de hemoroizi poate fi tratat intr-o sedinta daca pacientului i se administreaza anestezie generala. Celelalte zone cu hemoroizi vor fi tratate la un interval de 4-6 saptamani.

La ce sa va asteptati dupa tratament:

Pacientii raspund diferit la aceasta procedura. Unii pot reveni la activitatile cotidiene aproape imediat (cu evitarea ridicarii de obiecte grele). Altii pot necesita o perioada de 2-3 zile de odihna.

  • Durerea este un simptom comun in intervalul de 24-48 ore de la ligaturare. Puteti folosi acetaminofen (de exemplu Tylenol) simultan cu bai de sezut calde pentru ameliorarea disconfortului.
  • Pentru a reduce riscul sangerarilor, evitati consumul de aspirina sau de alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru 4-5 zile inainte si dupa ligaturare.
  • Sangerarile pot persista o perioada de 7-10 zile dupa operatie, cand hemoroidul cade. Sangerarea este de obicei usoara si se opreste de la sine.

Medicii recomanda folosirea de laxative cu continut de fibre si consum de lichide pentru a asigura o defecatie usoara. Fortarea in timpul scaunului poate cauza recidiva hemoroizilor.

Importanta acestui tip de tratament:

Ligaturarea cu benzi elastice este cea mai raspandita metoda de tratare a hemoroizilor interni. Daca simptomele persista dupa 3-4 sedinte de tratament, ar putea fi necesara interventia chirurgicala. Ligaturarea cu benzi elastice nu poate fi folosita daca dispozitivul de ligaturare nu poate prinde (aspira, trage) suficient tesut. Aceasta metoda este aproape niciodata recomandata pentru hemoroizii de gradul IV.

Eficacitatea tratamentului:

Ligaturarea cu benzi elastice da rezultate la 7-9 din 10 persoane care apeleaza la aceasta metoda. Este mult mai putin probabil ca persoanele care apeleaza la acest tratament sa aiba nevoie de un alt tratament, comparativ cu persoanele care folosesc un tratament de coagulare. Aproximativ 1 din 10 persoane va necesita interventie chirurgicala.

Riscuri:

Efectele secundare sunt rare, insa pot include:

  • Durere severa care nu raspunde la metodele de ameliorare a durerii folosite dupa procedura. Exista posibilitatea ca benzile sa fie plasate aproape de zona de pe canalul anal care contine receptori de durere;
  • Sangerari anale;
  • Retentie urinara;
  • Infectie in zona anala;

Considerente:

Ligaturarea cu benzi elastice este considerata cea mai eficienta metoda nechirurgicala de tratare a hemoroizilor interni pe termen lung. Deoarece acest tratament poate cauza dureri, unele persoane pot fi reticente fata de apelarea la acesta. Desi alte metode de tratament pot fi mai putin dureroase, exista posibilitatea sa nu fie la fel de eficiente, iar un tratament mai putin eficient ar trebui repetat in cazul recurentei hemoroizilor.

Hemoroidectomia poate asigura rezultate mai bune pe termen lung decat procedurile de fixare, cum ar fi ligaturarea cu benzi elastice. Insa operatia este mai scumpa, necesita un timp de recuperare mai lung si prezinta un risc mai mare de complicatii.

Nu toti medicii proctologi detin experienta sau echipamentul necesar pentru a efectua ligaturarea cu benzi elastice. Acest factor poate ajuta la decizia dumneavoastra in alegerea procedurii. Discutati cu medicul despre ce procedura foloseste cel mai mult si cat de multumiti de rezultatele procedurii sunt pacientii.