Ingrijirea faciala – ghid complet de ingrijire a tenului si sfaturi pentru rutina de ingrijire a fetei de la specialistul dermatolog!

Pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului uman si prin urmare cel mai expus radiatiilor UV, poluarii si conditiilor meteorologice extreme. Prin urmare, este important sa avem grija de aceasta, intrucat preventia unei afectiuni cutanate este intotdeauna mai eficienta decat tratarea acesteia. Tegumentul prezinta diferite grosimi pe suprafata corpului, fiind mai subtire la nivel facial si mai gros la nivelul trunchiului si membrelor. Asadar se impune o atentie sporita fetei, care este este mult mai sensibila si necesita o protectie mai mare comparativ cu restul corpului

Indiferent de tipul de piele pe care o persioana il poate avea, pentru o îngrijire corectă sunt necesari urmatorii pasi :

  • Hidratare
  • Protecție solară cu spectru larg care blochează atât radiatiile UVA cât și UVB (alaturi de protectia mecanica: pălărie și ochelari de soare).
  • Demachiere înainte de culcare
  • Spălarea cu blândețe a pielii, în fiecare zi (de preferat dupa demachiere cu produse de curatat si dimineata doar cu apa)
  • Emoliere cutanată (in special dupa degresarea fetei)

Încep cu cea mai importantă greșeală pe care femeile o fac atunci când îndepărtează machiajul este că sunt prea zgârcite cu produsele de îndepărtare a machiajului. Ar trebui să înmoaie tampoanele de bumbac cu un produs special de îndepărtare a machiajului ochilor și să foloseasca pe față cantitati generoase de produse de curățare. Scopul este de a dizolva tot ceea ce s-a aplicat anterior pe față și, pentru a face acest lucru în mod corespunzător, trebuie să fie facut în mod generos.

O altă greșeală pe care o fac este frecarea zonei ochiului pentru a elimina machiajul. Acesta este un imens Nu-Nu. Ar trebui să tamponăm și să nu frecăm niciodată, în jurul zonei delicate a ochilor intrucat determinam formarea mai rapida a ridurilor perioculare si putem afecta structurile ocular (cornee, conjunctiva,etc)

Totodata exista tendința să uităm să ne spălăm pe linia de insertie a părului și sub mandibula, ceea ce este foarte important când folosim fondul de ten, intrucat dupa demachiere raman resturi de machiaj in aceste zone

Cea mai bună modalitate de a elimina machiajul ochilor – chiar și rimelul rezistent la apă – este să înmuiați tampoane din bumbac moale cu produsul demachiant, iar apoi să plasați dischetele pentru câteva secunde pe ochi. Acest lucru ajuta la inlaturarea machiajului fără a freca zona.

Indepărtați rujul înainte de curățarea feței, în caz contrar riscați va intindeti rujul peste fața proaspat curățată. (tot cu apa micelara). Aveți nevoie de o formulă uleioasă numai dacă rujul este long lasting sau intens pigmentat.

Pentru a indeparta machiajul fetei: Dacă aveți piele uscată, încercați o cremă sau un ulei de curățare. Pentru pielea uleioasă sau mixta, utilizați un produs de curățare formulat pentru tipul de piele.

Curățarea trebuie să fie un proces în două etape: treceți o dată pe față pentru a elimina machiajul și a doua oară pentru a elimina orice urme de machiaj și murdărie ramase.

Întrebări frecvente din cabinetul dermatologului

  • Trebuie să îmi spăl fața înainte de a merge la culcare? Da – mai ales daca ai machiaj pe fata. Dacă doriți să vă treziți cu pielea strălucitoare, atunci trebuie să îndepărtați machiajul de zi și protecția solară.
  • Ar trebui să-mi spăl fața din nou dimineața? Fața ta nu se murdărește daca dormi pe o pernă curată, așa că nu e nevoie să te speli din nou dimineața. De fapt, prea multă curățare poate usca pielea. Dacă vă treziți cu un ten uleios, totuși, clatiti fata cu apă caldă pentru a dizolva uleiurile.
  • Am nevoie de lotiune tonica? Multe femei folosesc lotiunea tonica pentru că simt că elimină toate urmele de murdărie, ulei și machiaj; cu toate acestea, majoritatea experților în frumusețe sunt de acord că tonerul este inutil. Cele mai multe produse de curățare fac o treabă bună in a elimina tot machiajul. În timp ce lotiunea tonica vă va îndepărta de pe piele orice machiaj, va va elimina și uleiurile naturale, cee ace va determina un ten uscat. Cu excepția cazului în care aveți o piele super uleioasă sau pur și simplu se întâmplă să iubești un anumit produs, puteți sări peste toner.
  • Pot folosi șervețelele pentru copii pentru a elimina machiajul? Nu. Femeile cred că daca șervețelele pentru copii sunt formulate pentru a fi blânde pe pielea bebelușului, acestea vor fi blânde si pe pielea feței. Ei bine, fundul bebelușului nu este acoperit în machiaj care necesită ingrediente speciale pentru îndepărtarea adecvată.

După ce s-a înlăturat machiajul si s-a curățat pielea, urmează hidratarea/emolierea pe bază de creme sau de seruri.

Este foarte important să îndepărtați machiajul înainte de a vă culca. Pielea se reînnoiește în timp ce dormim și atunci când nu îndepărtați machiajul, împiedicați acest lucru. Pielea încetează să “respire” și semnele de oboseală nu întârzie să apară. Deoarece majoritatea produselor de machiaj sunt pe baza de substanțe uleioase, atunci când rămân peste noapte pe față, înfundă porii și conduc la apariția acneei si comedoanelor (punctelor negre).

Kit-ul de îngrijire facial

  • Nu folosiți o bila de bumbac pentru a curăța machiajul ochilor. Este prea pufoasa și fibrele se pot separa și pot intra în ochi. Un prosop este prea aspru pentru pielea sensibilă din jurul ochilor, asadar folositi dischete demachiante
  • Bentita
  • Tampoane din bumbac/ dischete demachiante
  • Demachiant pentru ochi + demachiant pentru fata
  • Gel de curatare
  • Burete de fata /device special de curatat fata
  • Prosop bland pentru fata
  • Crema hidratanta faciala /ser facial

Majoritatea persoanelor vor avea nevoie sa-si spele fata o data pe zi. Dimineata, spalarea cu apa calda inainte de a aplica crema hidratanta si protectia solara ar trebui sa fie suficienta, in timp ce seara/noaptea, dupa o zi intreaga de expunere si deterioare, se recomanda o ingrijire mai dedicata.

Ca atare, inainte de culcare, trebuie sa ne spalam fata cu un produs de curatare pentru a elimina murdaria si machiajul, apoi o lotiune tonica/scrub facial, in functie de necesitati. In orice caz, intotdeauna rutina se va termina cu hidratare.

Indiferent de ora din zi, trebuie sa ne spalam fata dupa ce lucram sau am transpirat in exces, deoarece transpiratia si murdaria acumulate peste zi poate infunda porii, determinand diferite afectiuni cutanate, printre care si acneea.

* Informații prezentate de dr. Alexandra Roxana Cârnaru, Clinica Laurus Medical

Sursa:
https://www.garbo.ro/articol/Frumusete/25214/ingrijirea-facial-rutina-zilnica.html