Ecografia Transabdominala

Ca orice metoda imagistica, ultrasonografia are limitele si performantele sale, ajutand la excluderea sau confirmarea unui diagnostic.Desi rolul ei este limitat in diagnosticul afectiunilor tubului digestiv, in ultimii ani, prin imbunatatirea performantelor aparatelor de US (soft-uri noi, cu programe 3D-4D in timp real sau sono-CT) s-au obtinut imagini spectaculoase si din partea tubului digestiv.
In clinica, valoarea US transabdominale a tractului digestiv este adesea subapreciata. Acest lucru este datorat modului de prezentare sonografica a segmentelor tubului digestiv, din punct de vedere anatomic (de exemplu – peretele posterior este greu vizibil datorita bulelor de gaz prezente in interiorul sau). Exista si unele boli in care US joaca un rol important: obstructia intestinala, apendicita, diverticulita, boala Crohn. Totusi acest lucru depinde foarte mult si de experienta operatorului, a medicului specialist imagist. Mai mult, avem un diagnostic real-time cu minima trauma sau efecte secundare pentru pacient, mai ales daca acesta este copil sau femeie insarcinata.
Cu exceptia cazurilor de urgenta, pentru ecografie se cere o anumita pregatire, acest lucru fiind necesar pentru a realiza o fereastra sonica cat mai buna, cu evitarea artefactelor date de prezenta gazului, resturilor alimentare sau a cresterii secretiei in interiorul lumenului tubului digestiv (de exemplu existenta fluidului in interiorul intestinului poate fi un semn de obstructie, boala inflamatorie sau malabsorbtie).
Examinarea ecografica se face dupa un repaus alimentar de cca. 4-6 ore. Exceptie fac cei cu diabet zaharat la care se admite un mic dejun usor! Examinarea se face cu o sonda cu frecventa de 3-5 Mhz. Se pot folosi si sonde de 5-10 Mhz la copii sau pacientii slabi, mai ales daca avem un diagnostic in prealabil.
Din punct de vedere anatomic, tubul digestiv are 5 straturi. Grosimea peretelui este variabila: de la 5 mm (antru gastric – portiunea orizontala a stomacului) la 1-2mm (duoden si intestin subtire). La nivelul colonului, grosimea este de cca. 3 mm, iar daca colonul este plin cu aer si destins, aceasta se reduce foarte mult. Lumenul tractului digestiv variaza foarte mult ca latime – in intestinul subtire aceasta fiind de sub 2cm.