Prin hemoroizi definim expresia clinica a dilatatiilor varicoase a venelor de la nivelul canalului anal si rectului. Cresterea in volum a acestor vene se produce prin ingreunarea circulatiei venoase de intoarcere. Din nefericire aceasta circulatie, bogat reprezentata, se realizeaza impotriva gravitatiei. Uneori la acest lucru se adauga deficiente in alimentatie ce duc la constipatie, iritatia regiunii rectale prin consum de alcool sau condimente in exces.

Sarcina si nasterea de obicei exacerbeaza o suferinta preexistenta prin cresterea treptata in volum a uterului gravid si a efectului de compresie pe sistemul venos pelvin.

Dar cel mai mare rasunet il are fara doar si poate statul prelungit pe sezut. Este cunoscuta ca boala functionarilor si a soferilor. Mecanismul de producere este foarte simplu. Rectul este un cilindru elastic care se deformeaza usor sub presiunea organelor intraabdominale realizand colabarea vaselor ce conduc sangle venos din periferie. Rezulta cresterea presiunii venoase in sistemul hemoroidal cu acumulare in pernitele vasculare rectale si dilatarea lor. In general procesul este reversibil pana la un punct. De aici intervine integritatea sistemului conjunctiv, in sensul ca daca mostenim un tesut elastic mai putin elastic dupa fiecare noua marire de volum aceste pernite vasculare nu mai revin la dimensiunea initiala. Se ajunge la dilatatii vasculare varicoase din ce in ce mai mari.

Singurul lucru cu adevarat intelept pe care il aveti de facut este sa solicitati consultul medicului proctolog. Veti primi sfaturi competente in ceea ce priveste modul de viata, dieta zilnica si nu in ultimul rand tratament eficient hemoroizi. In ultimul timp asistam la o nuantare tot mai mare a metodelor terapeutice mergand de la administrarea de unguente locale pana la interventii relativ simplu de efectuat si usor de suportat de catre pacient. Interventia chirurgicala clasica a ramas rezervata formelor avansate ale bolii, forme neglijate, cu evolutie pe perioada mai lunga de timp.

Hemoroizii sunt pernite venoase localizate inauntrul si in jurul rectului. Cand hemoroizii se inflameaza, pot sa cauzeze mancarime sau durere si sa sangereze. Din pacate starea hemoroizilor poate doar sa se inrautateasca de-a lungul anilor, niciodata sa se imbunatateasca. De aceea noi recomandam un tratament sigur, usor de suportat si eficient pentru hemoroizi, imediat ce se observa aparitia lor.

Hemoroizii interni apar mai sus pe canalul anal, fara sa fie la vedere. Sangerarea este cel mai intalnit simptom a hemoroizilor interni si singura in majoritatea cazurilor. Hemoroizii externi sunt vizibili in afara canalului anal. Hemoroizii sunt de fapt vene de sub piele care s-au umflat si au o culoare albastra. De obicei acesti hemoroizi apar fara nici un simptom. Cand se inflameaza, insa, acesti hemoroizi apar rosii si sensibili.

Cateodata, hemoroizii interni ies pe canalul anal, acest fenomen numindu-se prolaps hemoroidal; este foarte dificil sa se introduca la loc in canalul anal si de obicei foarte durerosi.

Cand se formeaza un cheag de sange in interiorul unui hemoroid extern, de obicei se simte o durere acuta. Acesti hemoroizi trombozati se simt in zona anala ca niste boabe de mazare de consistenta tare.