Harmonic Scalpel foloseste tehnologia ultrasunetelor, unica forma de energie care permite taierea si coagularea tesutului hemoroidal fix in punctul de operare, ducand la o deteriorare minima a tesutului. Deoarece acesta tehnica foloseste ultrasunetele, este mai putin fum decat cel generat de lasere si de instrumentele chirurgicale electrice. Harmonic Scalpel taie si coaguleaza prin folosirea temperaturilor mai scazute decat cele folosite de chirurgia electrica sau lasere.

Tehnologia Harmonic Scalpel controleaza sangerarea prin coagulare la temperaturi mici, in medie de la 50ºC la 100ºC: vasele sunt (tamponate) si izolate printr-o proteina de coagulare. Coagularea apare din cauza denaturarii proteinei atunci cand lama, care vibreaza la 55.500 Hz, se cupleaza cu proteina, schimband-o pentru a forma o coagulare care izoleaza micile vase de sange. Cand efectul este prelungit, este produsa o caldura secundara care izoleaza vasele mai mari. Deoarece ultrasunetul este la baza tehnologiei Harmonic Scalpel, nici o energie electrica nu este condusa spre pacient.

Prin contrast, chirurgia electrica coaguleaza prin ardere (coagulare) la temperaturi mai mari de 150ºC. Sangele si tesutul sunt deshidratate si oxidate. Reducerea durerii postoperatorii dupa hemoroidectomia Harmonic Scalpel in comparatie cu controlul electro-cauterizarii, se datoreaza probabil evitarii leziunilor termice ulterioare.

Proteina de coagulare produsa de aplicarea Harmonic Scaplel este superioara in ceea ce priveste izolarea vaselor mari ce sangereaza in timpul operatiei. Din experienta noastra am observat ca aceasta metoda este folositoare in tratamentul hemoroizilor mari care pot sangera in timpul operatiei, minimizand astfel pierderea sangelui si reducand timpul necesar pentru operatie.