Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca aproximativ 2 miliarde de oameni consuma zilnic bauturi alcoolice, acest fapt ducand la inregistrarea a peste 3 milioane de decese anual datorate abuzului de alcool;
Consumul excesiv de alcool este definit ca ingestia a minimum 60g alcool pur la barbati sau 40g la femei, cel putin o data in in ultimile 30 zile sau minimum 5 bauturi alcoolice la o ocazie, cel putin o data in ultimile 30 zile; (10 grame de alcool pur corespund la 200ml bere, 100ml vin, 40ml tuica sau 30 ml coniac).
Este ingrijorator faptul ca Romania se situeaza pe locul 5 in topul tarilor cu consum excesiv de alcool;
In ceea ce priveste efectele alcoolului asupra sanatatii , acestea pot fi pe termen scurt si pe termen lung. O data cu ingestia unei cantitati de alcool persoana renunta la inhibitii, devine dezinvolta, relaxata iar pe masura ce consumul creste , se poate ajunge la intoxicatie acuta manifestata prin: deshidratare, dificultate a mersului si vorbirii, pierderea temporara a constientei si memoriei, convulsii, pana la coma alcoolica sau chiar deces.
Pe termen lung, alcoolul determina numeroase afectiuni , iar cel mai afectat organ este ficatul , responsabil de procesul de metabolizare al alcoolului; afectarea acestuia incepe cu transformarea steatozica hepatica sau asa numitul “ficat gras alcoolic”, evoluand spre hepatita alcoolica, fibroza hepatica si ciroza ,care reprezinta ultimul stadiu al bolii. Alte afectiuni cauzate de consumul de alcool sunt : pancreatitele, gastritele, esofagitele dar si hipertensiunea arteriala, diabetul sau cancerele (de san, esofagian, hepatic sau de al cavitatii bucale).

ficat dupa consumul de alcool

Microbiota intestinala reprezinta totalitatea microorgasnimelor localizate la nivelul tractului digestiv, majoritatea apartinand speciilor Firmicutes si Bacteroides , ele aflandu-se intr-o relatie de simbioza unele cu celelalte : microorganismele ajuta la extractia de energie , la sinteza de vitamine si aminoacizi si au rolul de a forma o bariera impotriva patogenilor. Alcoolul perturba echilibrul intestinal prin reducerea numarului de lactobacilli , blocarea actiunii antimicrobiene si promovarea proliferarii bacteriene, astfel ducand la sinteza anumitor substante cu potential carcinogen . Este implicat in aparitia mai multor afectiuni precum boli inflamatorii intestinale cronice, sindroame de intestin iritabil, boala celiaca, alergii alimentare, diabet, obezitate, neoplasme si boli cardio-vasculare;
O alta problema problema majora o constitutie alcoolismul sau etilismul cronic , care se manifesta prin dorinta obsesiva, incontrolabila de a consuma alcool;
Si totusi, exista si bauturi alcoolice care consumate cu moderatie, au efect benefic asupra organismului, cum ar fi vinul rosu bogat in polifenoli (ex resveratrol) cu proprietati antioxidante ; studiile arata ca jumatate de pahar de vin rosu, in timpul mesei, duce la scadere incidentei bolilor cardiovasculare dar si a altor patologii precum litiaza renala, litiaza biliara, degenerescenta maculara sau boala Alzheimer.
Dar sa nu uitam ca pentru a avea o viata sanatoasa nu este suficient un pahar de vin rosu , ci este nevoie de o dieta echilibrata alaturi de activitate fizica regulata.

Sursa: https://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/catalcool-incape-stilul-viata-sanatos-1_5d95fb81892c0bb0c6392607/index.html